Kultúrtörténeti évfordulók December 23-án

1790: Megszületett Jean-Francois Champollion francia klasszika-filológus, orientalista, az egyiptológia tudományának megalapítója, az ókori egyiptomi hieroglif írás megfejtője. Elődei munkájára építve lefordította a rosette-i kő egyes részeit és bebizonyíotta, hogy az óegyiptomi nyelv hasonlított a kopt nyelvhez, és hogy írásrendszere fonetikus és ideografikus rendszerek kombinációja. 

 

1793: Megszületett Déryné Széppataki Róza operaénekesnő, színésznő, a vándorszínészet korának legnépszerűbb színésznője. Drámai előadásokon a naiva szerepkört játszotta, az operaszínpadokon elsősorban szopránszólamokat énekelt. Több száz szerep volt repertoárján, sikerei révén jelentős része volt a magyar színészet elismertetésében. A színészet és az éneklés mellett németből fordított.

 

1873: Megszületett Kernstock Károly festő, grafikus, a magyar avantgárd egyik legtehetségesebb festője, a 20. század elejének legnagyobb jelentőségű, meghatározó egyéniségű, új utakat kereső festője. Kezdetben naturalista stílusban festett, majd párizsi utazásai hatására avantgárd festő lett. Számos magyar művésszel közösen hozta be az országba a fauvizmus és a kubizmus stílusát. Az első vilgháború alatt az expresszionizmushoz közeledett. Kifejezésmódja egyedi, alakjai szinte szoborszerűek.

 

1891: Megszületett Bródy Imre fizikus, kémikus, feltaláló, Bródy Sándor unokaöccse, a két világháború közötti időszak egyik legnagyobb tudású, nemzetközileg is elismert kutatója Az Egyesült Izzó kutatólaboratóriumának munkatársa, a kriptontöltésű izzólámpa egyik megalkotója. Részt vett az ajkai kriptongyár megtervezésében is. Nevét napjainkban Budapest IV. kerületében, Ózdon és Ajkán gimnázium, Ajkán és Budapest IV. kerületében utca és fizikusoknak járó díj őrzi.

 

1918: Megszületett Mándy Iván Baumgarten-, József Attila-és Kossuth-díjas író, a kispróza nagymestere. Elsősorban a lírai hagyomány látomásos-álomszerű változatához kapcsolódik, a Krúdy által fémjelzett vonalhoz. Nagy hatással volt rá a film, mint új kifejezési lehetőség. Munkásságában a sport is meghatározó. Műveiben a modern nagyvárosi ember szorongását, magányát szorongatta meg. Gyermekkönyvek írójaként is sikeres volt.

 

1925: Megszületett Makk Károly a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, színész, Érdemes és Kiváló művész. Számos nagy sikerű filmet rendezett, a legismertebbek: Liliomfi, Mit csinált a feleséged 3-tól 5-ig. Szerelem, Fűre lépni szabad, Ház a sziklák alatt, Macskajáték.

 

1947: Megszületett Piros Ildikó Kossuth-és Jászai Mari-díjas színésznő, Érdemes művész. Szerepkörét meghatározta finom szépsége, a lényéből áradó szelídség, tisztaság. Számos drámai szerepben láthattuk. A Madách Színház és a Soproni Petőfi Színház örökös tagja, de játszik a Turay Ida színházban is. Legismertebb filmszerepe a Szabó Magda Abigél című regényéből készült sorozat címszerepe.