Kultúrtörténeti évfordulók Augusztus 10-én

1805: Megszületett Toldy Ferenc irodalomtörténész, orvos, kritikus, egyetemi tanár. Legnagyobb érdeme az az agitátori munkásság, mellyel az irodalmat mintegy fél évszázadon keresztül súlyos válságok közepette összetartotta, különböző ágainak művelését előmozdította, ápolta a múlt iránti kegyletet, a nemzeti nyelv s irodalom szeretetét, s új munkásokat nevelt a magyar tudományosságnak. Irodalomtörténet-írás mellett Bugát Pállal közösen foglalkozott az orvosi szaknyelv magyarításával és több mint 30 évig volt az Egyetemi Könyvtár igazgatója. Nevét napjainkban Budapest I. kerületében gimnázium és könyvesbolt, az ELTE-n belül, a Magyar Irodalom-és Kultúratudományi Intézet könyvtára, Cegléden kórház és irodalomtörténeti munkásságot elismerő díj őrzi.

 

1942: Megszületett Hajnóczy Péter Füst Milán-díjas író. Írásaiban az egyén szabadságának igénye fogalmazódik meg. Jellemző még az álom és az ébrenlét, a vízió és a realitás kettőssége. Késői műveilben az abszurd látomásos világ uralkodik. Kisregényeken és novellákon kívül írt szociografikus munkát és drámát is, foglalkoztatta a film, de terveit korai halála miatt nem tudta megvalósítani. Legjelentősebb műve A halál kilovagolt Perzsiából.

 

1957: Megszületett Básti Juli Kossuth-és Jászai Mari-díjas színésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Erőteljes, érzelemgazdag színészalkat. Tragikus sorsú hősnők, de groteszk, eltorzult karakterfigurák is megelevenednek játéka nyomán. Színházban és filmben egyaránt kiemelkedő alakításokat nyújtott, kedvelt szinkronszínész, leginkább Sharon Stone magyar hangjaként ismert.