Kultúrtörténeti évfordulók Július 10-én

1856: Megszületett Nikola Tesla horvát-szerb származású amerikai fizikus, feltaláló, villamosmérnök, gépészmérnök, filozófus. A világ egyik leghíresebb és legjelentősebb tudósa és feltalálója, munkásságát elsősorban az elektromosság, a mágnesség és a gépészet területén fejtette ki. Több fontos elméleti és gyakorlati részecskefizikai és gravitációs kutatáson kívül nevéhez kötődik a többfázisú villamos hálózat, a váltakozóáramú motor, az energia vezeték nélküli továbbítása, az energiatakarékos világítás, a távirányítás, a nagyfrekvenciás elektroterápiás készülékek, a napenergia-erőmű és más megújuló energiaforrással működő berendezések és a rádió feltalálása is. Munkássága nagyban hozzájárult a második ipari forradalomhoz. Életében mintegy 146 szabadalmat jegyeztek be a neve alatt, róla nevezték el a mágneses indukció SI-mértékegységét.

 

1871: Megszületett Marcel Proust francia regényíró, esszéista, kritikus. A szürrealistákhoz és az expresszionistákhoz hasonlóan az emlékezést és a szabad képzettársítást állította műveinek középpontjába. Nem alkotott világos típusokat, hősei folyton váltogatták arcukat. Megtört az idő szigorú rendje is, a jelen és a múlt a tudat működését követve folytonosan egymásba szövődött. Életében egyetlen regényt írt, amelyen tizenhat éven keresztül dolgozott. Ez Az eltűnt idő nyomában, amely nagypolgárok és a legelőkelőbb arisztokraták körében játszódik, a társadalmi sznobságnak néhol mulatságos rajza, a zenei alkotásnak és a francia nyelvnek finom elemzése foglalja el a szociális problémák helyét. A mű érdekessége, hogyan idézik fel az elveszettnek látszó emléket, hogyan támasztják fel a múltat apró érzéki dolgok. A regény megmutatja azt is, hogy a lélekben hány különböző jelenség játszódik le egyszerre, kölcsönösen összekapcsolódva, hatva egymásra.

 

1895: Megszületett Carl Orff német zeneszerző, zenetanár. A 20. századi német muzsika egyik leghíresebb és legérdekesebb alakja. Műveit napjainkban is nagy sikerrel játszák világszerte. Az operák és a vokális alkotások mellett jelentős tevékenységet fejtett ki pedagógiai munkásságával is. Műveinek témáját főleg a mitológiákból, a mesékből és a középkori mondákból vette. Legjelentősebb munkája a Carmina Burana.

 

1942: Megszületett Ronnie James Dio olasz származású amerikai heavy metal énekes, szövegíró. Első sikereit az Elf nevű zenekarával érte el, majd énekelt a Rainbow, a Black Sabbath együttesekben és saját zenekarában, a Dióban. Több mint 50 éves pályafutása alatt 24 nagylemezt adott ki zenekaraival, és számos előadó albumán volt vendégszereplő. A heavy metal egyik legkarakteresebb előadója volt. Erőteljes, operai hangjával kiemelkedett a többi énekes közül. Fantasy témájú dalszövegei a középkort idézik vissza, tele vannak metaforákkal és ellentmondásokkal.

 

1956: Megszületett Monok István Széchenyi-díjas irodalom-és művelődéstörténész, könyvtáros, bibliográfus, az Országos Széchenyi Könyvtár főigazgatója (1999-2009), 2013-tól a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ főigazgatója. Kutatási területe a 15-17. század könyv-és olvasmánytörténete, a 16-17. század magyar művelődéstörténete és a régi magyar irodalom története.