Kultúrtörténeti évfordulók Május 15-én

1567: Megszületett Claudio Monteverdi itáliai barokk zeneszerző, pedagógus, karnagy. Napjainkban leginkább operaszerzőként él a köztudatban, de érdekelte a madrigál is, amely egy rövid költemény megzenésítése több hangra, eleinte zenekari kíséret nélkül, később hangszeres kísérettel. Az opera első nagy mestere volt, bár az ő idejében a műfajt még nem nevezték így. Első operáját Favola in  musicának nevezte. Szerzett még dalokat és egyházzenei darabokat is.

 

1720: Megszületett Hell Miksa csillagász, matematikus, fizikus. Felfedezte a földrajzi szélességmérés új módszerét, amelyet napjainkban Horrebow-Talcott-eljárásnak neveznek. Nevéhez fűződik az egyik első csillagászati évkönyv kiadása. Jelentős a pedagógiai tevékenysége, Lőcsén, Kolozsváron és Bécsben tanított. Jelentős szerepe volt az egri, a budai és a gyulafehérvári csillagvizsgáló megalapításában. Nyelvészeti és történeti-földrajzi kérdésekkel is foglalkozott.

 

1891: Megszületett Mihail Bulgakov orosz író, az orosz irodalom egyik legnagyobb szatirikus alkotója. Keserűen rosszalló és groteszk leírása az éppen akkor születőben levő Szovjetunió hétköznapjairól gyakran fantasztikus és abszurd vonásokat tartalmazott. Számos műve a sztálinista cenzúra áldozatává vált, műveit csak jóval a halála után, az 1960-as években ismerhette meg a közönség. Legismertebb műve a Mester és Margarita, amely az egyetemes irodalom egyik csúcsa. Számos műfaj és stílus keveredik benne, a romantikától a realizmuson át a groteszkig. A történet több, egymással metaforikus viszonyba lépő cselekményt és világot mozgat párhuzamosan.

 

1915: Megszületett Paul Samuelson Nobel-díjas amerikai közgazdász, a modern közgazdaságtan egyik megalapozója. Felfogása közel állt a neoklasszikusokhoz, a jóléti közgazdaságtan nagy hatást gyakorolt rá. Marx tanait viszont elutasította. A közgazdaságtant mindig matematikai úton igyekezett megoldani. Nevét leginkább a William Nordhausszal közösen írt Közgazdaságtan című könyv tette ismertté.

 

1946: Megszületett Chazz Palminteri olasz származású amerikai színész, író. Számos nagy sikerű alkotásban szerepelt, alkata leginkább alvilági figurák alakításához illik, de játszott már ügyvédet és maffiaellenes ügyészt is. Drámaíróként is megállja a helyét, a Bronxi mese forgatókönyve az ő írása alapján készült.