Kultúrtörténeti évfordulók November 12-én

1836: Megalakul a Kisfaludy Társaság. A Társaságot Kisfaludy Károly emlékére hozták létre írótársai Budapesten, amelynek célja kezdetben a költő összes művének kiadása és emlékművének felállítása volt. A Társaság 1841-ben Szépirodalmi Intézetté alakult és részben átvette az irodalmi élet szervezését. Tagjai maguk is művelték az irodalmat és a tudományt. Kritikai-elméleti lapot adtak ki. Antik és európai klasszikusok művei mellett hazai nagy alkotók munkáinak kiadását is megkezdték a Nemzeti Könyvtár sorozatban. Arany János első költői sikerei a Társaság pályázataihoz kapcsolódnak.

 

1840: Megszületett Auguste Rodin francia szobrászművész. Életteli, drámai, szenvedélyes megfogalmazású, érzelemgazdag szobrai a historizmus ellenpólusát képezik, művészete a modern szobrászat kiindulópontja. A szimbolizmussal és az impresszionizmussal egyaránt sok szál köti össze. Alkotásai leginkább Párizsban lelhetőek fel, de néhány látható közülük a budapesti Szépművészeti Múzeumban is, másolatai pedig számos európai országban megcsodálhatóak. Legismertebb munkája  A gondolkodó.

 

1842: Megszületett Rákosi Jenő író, újságíró, lapszerkesztő, színházigazgató. A színészet és a színjátszás egész életében meghatározó szerepet játszott. Íróként színműveivel lett először sikeres, rendezőként kiváló drámai érzékkel, fantáziával, hozzáértéssel új színt tudott adni a daraboknak, A népszínmű létrehozásának egyik fő szószólója volt, így őt bízták meg az újonnan létrehozott Népszínház vezetésével. A népszínművek mellett írt történeti drámákat és operettszöveget is fordított. Mintegy 40 éven keresztül volt főszerkesztője a Budapesti Hírlapnak.

 

1892: Megszületett Haynal Imre Kossuth-díjas orvos, belgyógyász, endokrinológus, egyetemi tanár. Érdeklődése főleg a kardiológia és az endokrinológia területére irányult. Foglalkozott többek között az inzulin szívizomra gyakorolt hatásával, a máj és a tüdő szerepével a szív telítődésében és a vér elosztásában, a szívroham mechanizmusával, a vérkeringési rendszer elégtelenségeivel, a máj és a lép betegségeivel, a pajzsmirigy kiírtásának tehermentesítő hatásával a szívbetegek keringési rendszerére. Nevét az Orvostovábbképző Intézet viselte mintegy 26 évig, amikor karként integrálódott a Semmelweis Egyetembe.

 

1929: Megszületett Grace Kelly Oscar-díjas amerikai színésznő, monacói hercegné, minden idők egyik leggyönyörűbb színésznője. Karrierjét modellkedéssel kezdte, majd 22 évesen kapta első filmszerepét. Első jelentős szerepe a Mogambo című filmben volt Clark Gable és Ava Gardner társaságában, majd három Hitchcock-filmben szerepelt. Karrierjének III. Rainer monacói herceggel kötött házassága vetett véget. 

 

1947: Megszületett Nagy Bandó András Karinthy-gyűrűs humorista, előadóművész, író. Egyéni hangú, ötletdús, közkedvelt humorista. 1982-ben a II. humorfesztiválon első díjat nyert, majd két évig a Mikroszkóp Színpad tagja volt, 1984 óta szabadfoglalkozású. Írt a Hócipő című szatirikus magazinba, számos könyven és verseskötete jelent meg. 

 

1964: Megszületett Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színművész, szinkronszínész, a Sláger Rádió, majd a Juventus Rádió és az HBO hivatalos hangja. Tagja a Madách Színháznak és a Budaőrsi Játékszínnek. Számos filmben szerepelt, az egyik legszebb hangú szinkronszínész.