Kultúrtörténeti évfordulók Október 14-én

1827: Megszületett Zichy Mihály festő, grafikus, az illusztrálás és a magyar romantikus festészet kiemelkedő alakja és úttörője. Kezdetben jogot hallgatott, majd festészetet. Magyarországon is jelentős műveket alkotott, de leginkább orosz földön volt sikeres. Nemzeti festőjüknek tekintik a grúzok, mivel ő illusztrálta a grúz nemzeti eposznak tekintett A tigrisbőrös lovag című verses elbeszélést. Többek között ő illusztrálta Madách Az ember tragédiáját és számos Arany-balladát. 

 

1927: Megszületett Roger Moore. angol színész, producer. Karrierje kezdetén dolgozott grafikusként, fotómodellként és filmstatisztaként. Az 1950-es évektől szerepelt Hollywoodban. Nevét három sorozattal lehet leginkább összekapcsolni: ő volt az Angyal című sorozatban Simon Templar, Tony Curtisszel közösen játszott a Minden lében két kanál című sorozatban és hét alkalommal játszotta el James Bond karakterét. 

 

1940: Megszületett Sir Cliff Richard angol énekes, színész. A The Shadows zenekar tagjaként a brit zenei élet meghatározó tagja volt egészen a Beatles feltűnéséig. Szólóénekesként is számos slágere vezette a toplistákat, eddig több mint 250 millió lemezt adott el. Szólóban javarészt rock 'n roll, pop-rock és gospel stílusokban zenélt. 

 

1942: Megszületett Nádas Péter Kossuth-díjas író, esszéista, a kortárs magyar irodalom egyik kiemelkedő alakja. Kezdetben a Nők Lapja, majd a Pest Megyei Hírlap munkatársa volt, 1969 óta szabadfoglalkozású íróként tevékenykedik. Jelentősebb művei: Egy családregény vége és az Emlékiratok könyve. Utóbbi műve a posztmodern magyar irodalom egyik első képviselője volt.