Kultúrtörténeti évfordulók December 5-én

1789: Megszületett ifj. Trattner János Tamás nyomdász, könyvkereskedő, a magyar nyelvű tudományos, irodalmi és ismeretterjesztő művek mecénása. Buzgóan pártolt a magyar nyelv és irodalom ügyét. Pesti háza szinte szellemi központtá nőtte ki magát. Jó kapcsolatot tartott fenn Kazinczyval is.  A korszak nyomdászai közül ő áldozott legtöbbet a magyar irodalom ügyéért, nem érdekelte, ha veszteséges lesz. Működése alatt 827 munkát nyomtatott ki, ebből több mint 400 magyar nyelvű volt. Műhelyét számos időszaki lap is elhagyta, például a Hazai tudósítások és Hasznos mulatságok és a Tudományos Gyűjtemény

 

1851: Megszületett Petrik Lajos vegyész, keramikus, a Magyar Királyi Felső Ipariskola tanára, később igazgatója. Fontos kutatásokat végzett a szilikátkémia terén. Elsőként foglalkozott a porcelán gyártásának hazai nyersanyagaival, illetve első európaiként megfejtette a kínai porcelán lángálló festésének anyagát. A korszak két nagy lexikonjainak (Pallas és Révai) ő írta az agyag-és üvegipar témakörébe tartozó cikkeket. Emlkékét a Tátra egyik csúcsa és egy budapesti vegyipari szakközépiksola őrzi. 

 

1901: Megszületett Walt Disney többszörös Oscar-díjas amerikai filmrendező, rajzfilmkészítő, producer, forgatókönyvíró, szinkronszínész.. A világ leghíresebb rajzfilmkészítője és egyik legnagyobb producere. Testvérével, Roy-jal közösen hozták létre a Walt Disney Companyt. Napjaink legismertebb rajzfilmfiguráit alkották meg, a legismertebb közülük Miki Egér.

 

1901: Megszületett Werner Heisenberg Nobel-díjas német fizikus, a kvantummechanika egyik megalapítója. Vezette a náci Németország nukleárisenergia-programját, szerepe napjainkban is vitatott. Ő vezette be a határozatlansági ráció elvét, amely forradalmi fordulatot hozott a kvantummechanika fejlődésében. Erwin Schrödingerrel közösen az elektromágneses hullámok természetét és az atom szerkezetét kutatták. 1925-ben bemutatott elméletük magyarázatot adott az atomot alkotó részecskék szerkezetére és a bennük végbemenő folyamatok természetére. Az új módszerrel a legbonyolultabb atomok és molekulák energiáját is meg lehetett határozni.

 

1925: Moszkvában bemutatják a Patyomkin páncélos című fekete-fehér szovjet némafimet. A film Szergej Mihaljovics Eisenstein szovjet filmrendező legjelentősebb alkotása. A film az 1905-ös oroszországi forradalom egyik epizódját dolgozza fel erős kommunista propagandisztikus céllal. A film külföldön is sikeres lett, a későbbiekben a filmtörténet klasszikusai közé emelkedett.

 

1932: Megszületett Little Richard amerikai énekes, dalszerző, zongorista, a rock and roll egyik korai úttörője. Rajongói gyakran a Rock and Roll Valódi Királyának nevezik. Karrierjének csúcspontja az 1960-as években volt, a rhythm and bluest ötvözte boogie woogieval, olykor jazz és gospel elemekkel megspékelve. A drogok és a kimerítő koncertezések hatására gyorsan kiégett, később az egyházi zene felé fordult. A hetvenes években visszatért, de már nem tudott újat mutatni.

 

1946: Megszületett José Carreras katalán operaénekes, a Három Tenor egyike. Vegyésznek készült, de a konzervatóriumban kötött ki. Egy nemzetközi Verdi énekversenyt nyert meg, ezzel megnyíltak előtte a világ jelentősebb operaházai, többek között a budapesti Operaházban is fellépett. Számos nagy sikerű operában énekelt, barátaival, Luciano Pavarottival és Placido Domingóval együtt alkották a Három Tenort. 

 

1967: Megszületett Tóth Krisztina József Attila-díjas költőnő, írónő, műfordító, a kortárs magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja. Kezdetben kortárs képzőművészeti kiállításokat szervezett, majd gyermeke megszületése után gyermekkönyveket kezdett írni. Számos verses-és novelláskötete és egy regénye jelent meg Akvárium címmel, több újságba is írt cikkeket.