Kultúrtörténeti évfordulók Február 9-én

1775: Megszületett Bolyai Farkas matematikus. Sokoldalú tudósként más tudományterületekkel illetve művészetekkel is foglalkozott, és gyakorlati téren is tevékenykedett. Saját korában művei csak szűk körben váltak ismertté, ezért számos eredménye mások által került közlésre, őt magát pedig a nemeuklideszi geometriák előfutáraként tartják számon. Több mint fél évszázadon keresztül tanított a marosvásárhelyi kollégiumban, ahol sokat tett a korszerű természettudományos ismeretek elterjesztéséért. 

 

1880: Megszületett Fejér Lipót Kossuth-díjas matematikus. Munkássága a matematika számos területén meghatározó jelentőségű. Kutatásának fő területei: a Fourier-sorok elmélete, az interpoláció-és a függvényelmélet. Jelentős eredményeket ért még el a konstruktív és a komplex függvénytanban. A róla elnevezett Fejér-tétel a Fourier-sorok összegezhetőségére vonatkozik. Riesz Frigyessel közösen dolgozta ki a konform leképezések alaptételének legrövidebb bizonyítását. Iskolateremtő egyéniség volt, tanítványai közé tartozott többek között Erdős Pál, Kalmár László, Pólya György és Turán Pál.

 

1928: Megszületett R. Várkonyi Ágnes Széchenyi-díjas történész, művelődéstörténész, egyetemi tanár. Legfőbb kutatási területe Magyarország és Erdély 16-18. századi története, ezen belül részletesen foglalkozott a Zrínyi-mozgalommal és a Rákóczi-szabadságharccal. Foglalkozott még historiográfiával és a hazai történeti ökológiai kutatások megteremtője volt. 

 

1940: Megszületett J. M, Coetzee irodalmi Nobel-díjas Ausztráliában élő dél-afrikai regényíró, irodalomtörténész, nyelvész, kritikus, műfordító, esszéista. Regényeinek alaptémája a dél-afrikai apartheid rendszer értékrendi és viselkedési formáinak megjelenítése. Jelentősebb művei: A barbárokra várva, Michael K élete és kora, Foe, Jézus gyermekkora

 

1943: Megszületett Kránitz Lajos Jászai Mari-díjas színész. Színházban és filmen egyaránt sikeres alakításokat nyújtott, de jellegzetes hangjának köszönhetően leginkább szinrkonszínészként volt ismert. A legismertebb szinkronhangok közé tartozott a Dallas Jockey Ewingja és a Halálos fegyver Roger Murtaugh-ja. Larry Hagman állandó magyar hangja volt és kiválóan adta a hangják marcona gengszterek karaktereihez. A Szomszédok című teleregényben ő alakította Taki bácsi haverját, a Sofőrt.

 

1943: Megszületett Joe Pesci Oscar-díjas amerikai színész, komikus. Általában erőszakos gengsztereket játszott, de zsörtölődő vagy szeretetreméltó személyként is feltűnt a filmvásznon. Jelentősebb filmjei: Volt egyszer egy Amerika, Halálos fegyver 2, 3, 4, Nagymenők, Reszkessetek betörők, Vinny, az 1ügyű, Tanulj, tinó, Casino