Kultúrtörténeti évfordulók Április 23-án

1564: Megszületett William Shakespeare angol drámaíró, költő, színész. Az angol nyelvű drámaírás legnagyobb alakja. Világirodalmi öröksége és hatása a világ minden táján érzékelhető. Angliában a Nemzet Dalnokaként tisztelik. Azon kevés drámaírók közé tartozik, akik a komédia és a tragédia műfajában egyaránt maradandó műveket alkottak. Műveit az élő nyelvek többségére lefordították és folyamatosan játsszák a világ színházaiban. 

 

1858: Megszületett Max Planck Nobel-díjas német fizikus, a kvantummechanika megalapítója. A századfordulón kimutatta, hogy a testek lökésszerűen, adagokban, vagyis kvantumokban bocsátják ki a sugarakat. Munkássága során hozzájárult a termodinamikához és a speciális relativitáselmélethez, egyik legismertebb elmélete a fekete test spektrumának magyarázata. Eszerint az abszolút fekete test egy olyan test, amely csak a hőmérséklete miatt sugároz, különben minden elektromágneses hullámot elnyel.

 

1887: Megszületett Törzs Jenő színész, író filmrendező. Elsősorban színpadi színész volt, főleg nagyobb prózai szerepekben játszott. Hosszú évekig együtt játszott Csortos Gyulával, aki legtöbbször ellenlábasát alakította. Alacsony termete nem illett a zenés színpadhoz, ez az adottsága sokáig megakadályozta azt is, hogy a Nemzeti Színház leszerződtesse. Feltűnt a korai némafilmekben, a hangosfilmekben pedig elegáns megjelenése és színészi játéka mellett orgánuma is érvényesült. Filmszerepei közül legismertebb a Meseautó Szűcs Jánosa.

 

1926: Megszületett Janikovszky Éva Kossuth-díjas írónő. Műveinek témája a felnőtt-gyermek kapcsolat, sajátosan mindennapi élményeivel és konfliktusaival. Írói világában fontos helyet kap az őszinteség, a barátság, a közösség, a munka és a játék. Könyvei 35 nyelven jelentek meg, többségükből rajzfilm is készült. Írt még filmforgatókönyvet, dolgozott hetilapoknak, gyakran szerepelt a televízióban és a rádióban.

 

1936: Megszületett Roy Orbison négyszeres Grammy-díjas amerikai énekes, zeneszerző, gitáros. Tizennégy évesen lett saját zenekara, első nagyobb sikereit 20 éves korában aratta. Leginkább rock 'n roll stílusban zenélt, de belekóstolt a countryba és a rockabillybe is. Legismertebb slágere az Oh pretty woman volt. Az elsők között került a rock and roll halhatatlanjai közé.