Kultúrtörténeti évfordulók December 21-én

1401: Megszületett Masaccio itáliai festő, a reneszánsz quattrocento időszakának jelentős képviselője. Freskói a humanizmus gondolatvilágának legkorábbi emlékei. Egyike volt az első festőknek, aki használta festményei megalkotásában a perpektíva tudományát. Rövid pályafutása ellenére mély hatást gyakorolt más művészekre. 

 

1866: Megszületett Tömörkény István író, néprajzkutató, régész, múzeum-és könyvtárigazgató. Irodalmi műveiben a paraszti világ felé fordult a modernizáció negatív hatásai elől, amivel a paraszti tárgyú szociográfia előfutára lett. Munkásságát radikális és következetes ideológiamentesség jellemezte. Kutatóként felgyűjtötte annak a rétegnek a néprajzi értékeit, amelynek életéből szükségszerűen hiányzott az egyéni távlatosság, a metafizikus célképzetek, de nem hiányoztak az erkölcsi értékek. Irodalmi és néprajzi munkásságában egyaránt a korabeli Szegedet igyekezett bemutatni. 

 

1917: Megszületett Heinrich Böll Nobel-díjas német író, műfordító. Korai regényeinek témája a katonaélet reménytelensége és kegyetlensége, a háború szörnyűségei. Másik fontos témaköre a hazatérés, a háború utáni német társadalom állapota, a szétroncsolt életek ábrázolása. Leghíresebb művei a Biliárd fél tízkor és a Katharina Blum elvesztett tisztessége.

 

1947: Megszületett Paco de Lucia spanyol flamencogitáros, a modern flamenco egyik megteremtője. Zenéjében keveredik a tradicionális és a modern flamenco stílus. A flamenco mellett játszott jazzt, klasszikus zenét és világzenét is. Pályafutása során mintegy 30 albuma jelent meg, az összes általa előadott dalt ő maga szerezte.

 

1948: Megszületett Samuel L. Jackson amerikai színész. Hírnevet az 1990-es években szerzett magának nagyszerű alakításaival, amelynek köszönhetően élvonalbeli színésszé nőtte ki magát. Leginkább akciófilmekben szerepelt, de láthattuk vígjátékokban is. Ismertebb alakításai: Haláli fegyver, Ponyvaregény, Die Hard 3 – Az élet mindig drága, Nincs alku. Shaft, A sebezhetetlen, S. W. A. T. – Különleges kommandó, Ki a faszagyerek.