Kultúrtörténeti évfordulók December 8-án

Kr.e. 65: Megszületett Quintus Horatius Flaccus római költő. Először görögül verselt, majd latinul folytatta. Verseinek témájában gyakran klasszikus görög mintaképeket követ, lírai mondanivalóját azonban már nagyfokú önállósággal fogalmazza meg. Költeményei az érzékeny, de józan ember egyensúlyra és harmóniára való törekvését tükrözik, az "arany középszer" híve.

 

1789: Megszületett Hild József építész. A hazai klasszicista építészet egyik legnagyobb alakja, meghatározó szerepet játszott a reformkori Pest arculatának kialakításában. Élete utolsó évtizedében a romantikus historizmus stílusában alkotott. Jelentősebb munkái: esztergomi bazilika, egri főszékesegyház, Budapeste a Lloyd-palota, a Károlyi-Trattner-ház és az ő tervei szerint kezdték építeni a budapesti Bazilikát is.

 

1842: Megszületett Csiky Gergely drámaíró, műfordító. Korának egyik legtermékenyebb drámaírója, a magyar társadalmi dráma megteremtője. Papnak tanult, már diákkorában francia és angol elbeszéléseket fordított és eredeti versekkel kísérletezett. Előbb papneveldében, később színiskolában tanított és drámabíráló volt a Nemzeti Színháznál. Napjainkban Kaposváron és Temesváron színház őrzi nevét.

 

1877: Megszületett Fenyő Miksa író, a Nyugat alapító főszerkesztője, a Gyáriparosok Országos Szövetségének igazgatója, mecénás, országgyűlési képviselő. Írói pályáját alapvetően meghatározta a Nyugat szerkesztésében és kiadásában végzett áldozatos munkája és Adyval való kapcsolata. A folyóirat első korszakában jó néhány érzékeny ízlésre, biztos ítéletre valló tanulmányt közölt a modern irodalom jelentékeny alkotóiról, akiket később is méltatott. 

 

1910: Megszületett Karády Katalin színésznő, énekesnő. Erotikusan búgó, bársonyos hangjával, erős, szuverén, a végzet asszonya karakterével szinte megigézte a férfiakat. Első filmszerepét a Halálos tavasz című filmben játszotta, melynek sikere után a korszak szexszimbóluma lett. Öltözködését, kalapjait, hajviseletét, viselkedését fiatal nők ezrei igyekeztek utánozni. A háború után fokozatosan mellőzőtté vált. 

 

 

1936: Megszületett David Carradine amerikai színész. Az 1960-as években kezdett filmezni, alkatának és jellegzetes arcának köszönhetően elsősorban negatív karaktereket játszott. A figyelmet a nagy sikerű Kung-fu című filmsorozat irányította rá, melynek szerepét Bruce Lee elől halálaszta el. Kezdetben teljesen járatlan volt a küzdősport világában, később annak népszerűsítője lett. Akciófilmek mellett más műfajú filmekben is bizonyította tehetségét.

 

1938: Megszületett Tandori Dezső a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-és József Attila-díjas költő, író, műfordító. Leginkább szembeötlő vonása a versszerűség hagyományosan elfogadott tartalmi-hangulati-formai krtiériumainak szabad átformálása, kifordítása, a mű jel voltának tudatosítása. Átformálta a költőről, a versről, az olvasásról létező fogalmakat. Nagy szerepet szánt a játéknak, mint az élet részének, a játékosságnak, mint művészi eszköznek. Sokat fordított, főleg németből. Álnéven is írt (Nat Roid). 

 

1943: Megszületett Jim Morrison amerikai énekes, dalszövegíró, költő. Az amerikai The Doors vezető énekese és dalszövegírója volt. A zene mellett verseket írt, számos kötete meg is jelent, de foglalkoztatta a filmezés is. Különleges énekhangja volt, élő fellépésein gyakran sámánista elemeket is használt. Fiatalon, 27 évesen halt meg, halála körül napjainkig számos legenda kering.