Kultúrtörténeti évfordulók Január 23-án

1734: Megszületett Kempelen Farkas tudós, polihisztor. Építész, vízépítő és gépészmérnök volt egy személyben. Vízemelő gépet és beszédutánzó gépet is épített, továbbá egy írógépet a vakok számára. Nevét külföldön a sakkozógépe tette ismertté, amelyben egy alacsony termetű sakkozó egy ügyes mechanikai szerkezet segítségével válaszlépéseket tudott adni a géppel játszani kívánó személy lépéseire.

 

1783: Megszületett Stendhal francia realista író. Napóleon bukása után kezdte meg irodalmi pályafutását, eleinte fordításokat, átdolgozásokat, útirajzokat írt. Saját magát romantikusnak tartotta, de általában nem szerette a romantika íróit. Véleménye szerint minden író romantikus, aki saját korának szellemében ír, és nem alkalmazkodik az elmúlt koro ízléséhez. Az irodalomtörténet-írás ennek ellenére a realista kategóriába sorolja. Főbb művei: Vörös és fekete, A pármai kolostor, Vörös és fehér.

 

1832: Megszületett Édouard Manet francia festő, grafikus, a realizmus és az impresszionizmus határát jelentő korszak egyik legnagyobb alakja. A két stílust felváltva művelte. Az impresszionizmus eszközeivel tudta igazán érzékeltetni a szépséget, a különöst, a rendkívülit, a mindennapit és a magányt. Reggeli a szabadban és az Olympia című művei kiindulópontnak számítottak az impresszionizmus későbbi képviselőinek.

 

1898: Megszületett Szergej Mihaljovics Eizenstein szovjet filmrendező, teoretikus, a szovjet és az egyetemes filmtörténet egyik legjelentősebb alakja. Munkásságával nagy mértékben hozzájárult a film formanyelvének kialakításához. Leghíresebb filmjében, a Patyomkin páncélosban az 1905-ös orosz forradalmat dolgozta fel. A tragikus tömegjelenetekkel mozgalmassá tett filmben az emberi kiszolgáltatottság számos helyzetét teremtette meg. 


 

1944: Megszületett Tahi-Tóth László Jászai Mari-díjas színművész, szinkronszínész, Érdemes és Kiváló művész. Pontos, aprólékos szerepépítésével, mély beleérző képességével sikeresen old meg sokféle karaktert színpadon és filmen egyaránt. Erős érzéket mutat a groteszk megoldások iránt. Kedvelt szinkronhang, leginkább Sherlock Holmes magyar hangjaként hallhattuk.