Kultúrtörténeti évfordulók Május 31-én

1926: Megszületett Kemény János magyar származású amerikai matematikus, számítástechnikus. Középiskolás korában Amerikába emigráltak családjával, munkássága is itt teljesedett ki. Thomas Kurtz-cal közösen dolgozta ki az első időosztásos számítógépes rendszert, amely megnövelte a processzorok kihasználtságát. Közösen dolgozták ki a BASIC programozási nyelvet, amely a későbbiekben több számítógép beépített nyelvévé vált. Az elektronikus levelezés egyik úttörőjeként tartják számon: felesége 200 km-rel tőle dolgozott, a két intézmény központi gépének összekapcsolásával létrejött rendszeren leveleztek.

 

1930: Megszületett Clint Eastwood Oscar-és Golden Globe-díjas amerikai színész, filmrendező, producer, zeneszerző. Napjainkban inkább rendezéseivel tűnik, ki, amelyeket a kritikusok is dícsérnek. Leginkább azonban olyan filmszerepeiben lett híres, amelyekben a kemény fickót vagy az antihőst testesítette meg. Legismertebb szerepei a Piszkos Harry-sorozat Calahan felügyelője, vagy Sergio Leone westernfilmjeinek főhősei.

 

1949: Megszületett Tom Berenger amerikai színész, producer. Kisebb filmes szerepekkel kezdett, majd a nagy áttörtést A szakasz című film Barness őrmesterének megformálása hozta meg számára. Felkapott színész lett, leginkább akciófilmekben és vígjátékokban kapott szerepeket. Jelentősebb filmjei: Gyilkos lövés. A nagy csapat, Lopakodók, Gettysburg, Díszkíséret.

 

1966: Megszületett Besze Tibor történész, főiskolai és egyetemi oktató. Kutatási területe a magyar történelem volt, amellyel teljes egészében foglalkozott. Szűkebben az ősmagyar kor, a honfoglalás és az államalapítás időszaka és az Árpád-kor története. Ő indította el Aba Sámuel abasári sírjának feltárását, emellett kora újkori agrárgazdálkodással is foglalkozott. Munkássága korai halála miatt csonka maradt. Volt diákjai számára feledhetetlenek maradnak előadásai, amelyeket sajátos humorral fűszerezett meg.