Kultúrtörténeti évfordulók Május 13-án

1898: Megszületett Jendrassik György Széchenyi-díjas gépészmérnök. A dízelmotorok és gázturbinák fejlesztése terén ért el kimagasló eredményeket. Munkássága során mintegy 60 szabadalom született a neve alatt. Ezeket több nagy motorgyár, többek között egy angol és egy spanyol is megvásárolta. A Ganz-gyárban dolgozott, ahol a vezérigazgató posztot is betöltötte, amelyet a vállalat érdekében fogadott el.

 

1912: Megszületett Várkonyi Zoltán kétszeres Kossuth-díjas színész, filmrendező, színházigazgató, Érdemes és Kiváló művész. Rendezéseit aprólékos kidolgozottság, biztos technikai tudás, a játéktér jó kihasználása, valamint a határozott színészvezetés jellemzte. Fontosnak tartotta a tehetségek támogatását. Színészi mukáját háttérbe szorította a számára fontosabb színházvezetés-filmrendezés-pedagógia hármasa. Színészi játékát erősen karakterizáló vonások jellemezték. 1949-től tanított a Színművészeti Akadémián, melynek 1972-től haláláig, 1979-ig rektora is volt. 

 

1943: Megszületett Juhász Jácint Jászai Mari-díjas színész. Pályája kezdetén gyakran játszott zenés darabokban, később klasszikus drámák karakterfiguráit alakította sikeresen. Játszott a veszprémi Petőfi Színházban és a Madách Színházban. A színház mellett számos tévéfilmben szerepelt és kedvelt szinkronszínész volt.