Kultúrtörténeti évfordulók December 3-án

1909: Megszületett Ladányi Ferenc Kossuth-díjas színész, színigazgató, Érdemes és Kiváló művész. Kitűnő versmondó volt. Színházban a drámairodalom kiváló szerepeit alakította, tragikus hősöket, romantikus, nyughatatlan jellemeket. Kellemes orgánuma, jó beszédtechnikája különösen a verses darabokban érvényesült. Lendületes játékstílus, finom humor. mély emberszeretet jellemezte művészetét. Gyakran szerepelt a Magyar Rádióban és az 1950-es években filmekben is.

 

1911: Megszületett Nino Rota Oscar-díjas olasz zeneszerző. Zenészcsaládba született, ő is ezen a vonalon indult el. Kezdetben oratóriumokat, operákat és baletteket komponált, majd filmzenékkel kezdett foglalkozni. A leghíresebb olasz filmrendezőkkel dolgozott együtt, többek között Fellinivel és Zeffirellivel. Legjobban sikerült filmzenéjének sokan a Keresztapa első két részének melódiáját tartják. A második rész zenéjéért kapott Oscar-díjat.

 

1930: Megszületett Jean-Luc Godard francia-svájci filmrendező, a francia új hullám élő legendája. A filmnyelv egyik legfelszabadítóbb forradalmára volt. Filmejiben a korábbiakhoz képest máshogy szólaltak meg a színészek, más szöveget mondtak, a cselekmény semmiféle addig érvényes szabálynak nem engedelmeskedett és a jelenetek szinte fejen állva követték egymást. Hosszú feliratokat és hosszan elmondott filozófiai traktátusokat iktatott filmjeibe. Egyik legismertebb munkája a Kifulladásig, amelynek rendezése tananyag lett.