Kultúrtörténeti évfordulók Szeptember 10-én

1860: Megszületett Márkus Emília színésznő. Kezdetben naivaszerepeket kapott, majd nemsokára megmutatkozott sokoldalú tehetsége. A szenvedélyes, démoni, érzéki, szerető és gyűlölő, féltékeny asszonyok ezerszínű és hangú megszólaltatója volt. Játékában a dráma és a humor elegyedett. A legnagyobb szélsőségeket is a legnagyobb természetességgel játszotta. Hétköznapi nőként vitte bele szerepeibe az élet átélt és megélt eseményeit. Több mint 70 esztendőt töltött a színpadon, egy-egy szerepet több évtizeden keresztül alakított.

 

1882: Megszületett Gellért Oszkár költő, újságíró, a Nyugat egyik társszerkesztője. Szerb Antal a Nyugat egyik legkiemelkedőbb lírikusaként jelölte meg, aki önálló hangja által emelkedik ki. "Benne jelentkezik először az az új stílustörekvés, az új tárgyilagosság, mely napjaink építészetében nyilvánul meg legtisztábban, de mint irodalmi törekvés is egyre erősebb lesz".Verseinek gyakori tárgya volt a szerelmi élet, az erotika, a háborús és forradalmi évek erkölcsi problémái. Sajátos verselésében a szabadvers rugalmasságának és a kötöttvers dallamosságának szépsége egyesül.

 

1944: Megszületett Pogány Judit Kossuth-és Jászai Mari-díjas színművésznő, Érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Sajátos alkatú és orgánumú színésznő, művészi skálája igen széles. Gyermekdarabok suta bájú szereplőjeként és tragédiák hősnőjeként egyaránt megállja a helyét. Színházban, filmen, tévében, rádióban és szinkronszerepben egyaránt maradandó alakításokat nyújtott.