Kultúrtörténeti évfordulók Március 18-án

1830: Megszületett Szinnyei József bibliográfus, könyvtáros, irodalomtörténész, a magyar tudományos könyvészet és lexikonírás módszertani továbbfejlesztője. Legfontosabb műve a Magyar írók élete és munkái, amely közel 30 ezer író részletes életrajzát és kiadott műveit tartalmazza, napjainkban is nagyon fontos forrásmunkának számít. Nevét díj őrzi, melyet kiemelkedő teljesítményt nyújtó könyvtárosoknak adományoznak.

 

1842: Megszületett Stephane Mallarmé francia költő, műfordító. Költészetének egyik fő témája a terméketlenségtől való félelem. Szerb Antal egyenesen szobaköltőnek nevezte, aki "irtózik a beteges tavasztól, évszaka a "lucide" tél, birodalma az íróasztal, amelyben lámpafény hull a fehér és hívogató papírókra, nem fák és felhők nőnek szimbólummá verseiben, hanem zsúfolt intériurjének meghitt tárgyai."

 

1844: Megszületett Nyikolaj Andrejevics Rimszkij-Korszakov orosz zeneszerző, az orosz Ötök tagja. Szerzeményei Csajkovszkij mellett a legelismertebb orosz zeneszerzővé avatták. Az új orosz nemzeti művészet gondolatával indult, a népdal gyermekkora óta foglalkoztatta. Közös elvek alapján alakította társaival az Ötöket. Az orosz zene mellett vonzották a keleties témák és zenei motívumok. Operáinak szövegét többnyire ő írta. Minden munkájára az élénk, színes hangszerelés és hangulatfestés a jellemző. Hangszerelés témakörében tankönyvet is írt.

 

1922: Megszületett Pécsi Sándor kétszeres Kossuth-díjas színész, a 20. századi magyar mozi és színpad kivételes tehetségű alakja. Pályája kezdetén elsősorban operettek és vígjátékok karakterszerepeiben tűnt fel, majd később érett jellemszínésszé vált. Alakításaira a bravúros beszédtechnika, az érzelemgazdagság, a tökéletes átélés és a derű volt jellemző. Képes volt robbanékony temperamentumát alárendelni a szerep szerinti követelményeknek. Számára a legfontosabb a drámai gondolat kifejezése volt. 

 

1932: Megszületett John Updike amerikai író, kritikus. Legfőképpen az amerikai protestáns középosztályról írt, a kertvárosi házasságtörők krónikásaként ismerték. Munkáját a legtöbb amerikai irodalomkritikus nagyra becsülte, a kortárs amerikai irodalom legjobbjai között emlegették. Legismertebb művei a Nyúl-sorozat és Az eastwicki boszorkányok.

 

1940: Megszületett Sinkó László a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, szinkronszínész, Érdemes és Kiváló művész, SInkovits Imre öccse. Tudatosan, nagy pontossággal formálja meg szerepeit. Játszott többek között a debreceni Csokonai Színházban, a Nemzet Színházban, a budapesti Katona József Színházban. Szinkronszínészként hangja összefonódott Anthony Hopkinsszal, mintegy 17 filmben volt a magyar hangja. 

 

1942: Megszületett Illés Lajos Kossuth-díjas zenész, zeneszerző, énekes. Testvérével, Illés Károllyal együtt alapította az Illés együttest, amely az 1960-as és 1970-es évek egyik legsikeresebb együttese lett. Dalai a kommunista rendszer idején ritka, a dalszövegek mögé bújtatott ellenállást fejeztek ki. Ismertebb dalaik voltak: Az utcán, Ne gondold, Little Richard, Amikor én még kissrác voltam, Sárika, Kéglidal, Ő írta Koncz Zsuzsa számos slágerét is (Miért hagytuk hogy így legyen, Valahol egy lány).

 

1954: Megszületett Józsa Imre Jászai Mari-díjas színművész. Színházban kezdte pályáját. Kezdetben táncoskomikus szerepeket kapott, majd jellemszínészként is bizonyított. Az egyik legismertebb hangú és legtöbbet foglalkoztatott szinkronszínész volt, az ő hangján szólalt meg többek között Hami a Hupikék Törpikékből, de sokszor szinkronizálta Nicolas Cage és Anthony Edwards filmes karaktereit is.

 

1973: Megszületett Benedek Szabolcs író. A kortárs magyar irodalom egyik oszlopos tagja, rendszeresen jelennek meg novellái különböző napi-és hetilapokban, illetve irodalmi folyóiratokban. Számos könyvet írt a Beatles együttesről, történelmi regényeit rendkívül alapos korrajzzal alapozza meg. Jelentősebb könyvei: Beatles vágatlanul, A fiumei cápa, Focialista forradalom, A kvarcóra hét dallama, Beatles-apokrif, A vérgróf.