Kultúrtörténeti évfordulók November 28-án

1660: Londonban 12 tudós megalapítja a természettudományok művelésére a Royal Societyt. A Királyi Természettudományos Társaság a legrégebbi tudományos intézmény Angliában. A Társaság rövid idő alatt világhírre tett szert. A politikai és vallási kérdésektől szigorúan elzárkózott. Az intézményben csak az nyerhetett felvételt, aki kiemelkedő eredményeket ért el a tudományos életben. Első tagjai között találjuk Sir Christopher Wrent, Robert Boyle-t és Isaac Newtont. A Társaság folyóirata 5 évvel később indult Philosophical Transactions címmel. A későbbiekben magyar tagjai is volta a Társaságnak Kérmán Tódor és Gábor Dénes személyében.

 

1757: Megszületett William Blake angol költő, festő, grafikus, nyomdász. Szerb Antal őrült festő-költőnek nevezte, akinek "életműve a preromantika észellenes lázadását fejezi ki". , Az angol romantikus költészet általános jegyeinek mindegyike megtalálható költészetében. Saját korában rézmetszőként tartották számon, költészetét a 20. század folyamán fedezték fel. 

 

1820: Megszületett Friedrich Engels német társadalomtudós, író, filozófus, gondolkodó, politikai teoretikus. Marxszal közösen a Kommunista Kiáltvány társszerrzője és a marxizmus tudományos elméletének megalapozója. A történetírásban ő alkalmazta először a marxizmus tudományos módszereit. Elsősorban a német történelem iránt érdeklődött. Saját magát másodhegedűsnek tartotta barátja mögött.

 

1881: Megszületett Stefan Zweig osztrák író, költő, műfordító. Életműve sok novellából, különleges emberi sorsokat megjelenítő lélektani tanulmányból és történelmi eseményeken alapuló elbeszélésekből áll. Műveit a tragika, dráma, melankólia és rezignáció fogalmával lehet legjobban jellemezni. A legtöbb műve tragikus rezignációval ér véget, szereplői külső és belső okok miatt nem érik el az oly közelinek vélt boldogságot. 

 

1907: Megszületett Alberto Moravia olasz regényíró, a 20. századi olasz irodalom egyik legkiemelkedőbb képviselője. Művei leginkább a modern szexualitással, a szociális elidegenedéssel és egzisztencializmussal foglalkoznak. Legismertebb műve A megalkuvó, számos művéből film is készült,, Regények mellett verseket is írt, olasz mellett franciául és németül is.

 

1944: Megszületett Komár László énekes. Különböző együttesekben kezdte karrierjét, játszott többek között a Scampolo, a Sprint és a Non-Stop együttesekben. Szólóban rock and roll stílusú dalokat énekelt, sokan a magyar Elvis Presley-nek nevezték. Olyan slágereket énekelt, mint az Oh, csak a hajnal jönne már, a Húsz év múlva, a Táncoló fekete lakkcipő, a Postakocsi, a Halványkék szemek.