Kultúrtörténeti évfordulók Augusztus 24-én

1899: Megszületett Jorge Luis Borges argetin költő, elbeszélő, esszéíró, irodalomtörténész, filozófus, a 20. századi világirodalom egyik legjelentősebb alakja. Életművének egyik jellemző motívuma a labirintus. Kitalált világaiban a varázslatos rendszeresen keveredik a történetivel. Jelentős művei a Két király és két útvesztő, A bokharai Abenhakán, aki a maga labirintusában halt meg és Az elágazó ösvények kertje

 

1947: Megszületett Paulo Coelho brazil író. Napjaink egyik legnépszerűbb írója, amelyet mondanivalójával és gördülékeny stílusával ért el. Előszeretettel ír spirituális utazásokról, gyakran boncolgatja az emberi lelket, megpróbálja elemezni, miként juthat el az egyén a boldogsághoz. Szövegében gyakran vallásos-misztikus betétek találhatóak. Ebben nem ragaszkodik egy irányzathoz, inkább a vallási pluralizmust követi, felhasznál elemeket a kereszténységből, az iszlámból, a buddhizmusból, a taoizmusból és sokszor a természetvallásokból is.

 

 

1948: Megszületett Jean Michel Jarre francia zeneszerző, zenész. Gyermekként kezdett el zenélni, a párizsi konzervatóriumban tanult. Kezdetben filmzenéket és színházi zenéket komponált, majd az ismeretséget az Oxygéne című lemeze hozta meg számára. Zenei szerkezetével és hangszerelési formáival valóságos zenei forradalmat indított el. Magyarországon is népszerű zenész, számos koncertje volt hazánkban.

 

1963: Megszületett Hermann Róbert történész, publicista, író, egyetemi tanár,  a Magyar Történelmi Társulat elnöke. Főbb kutatási területe az 1848/49-es forradalom és szabadságharc története, Görgei Artúr pályafutása és a magyar polgári átalakulás története.