Kultúrtörténeti évfordulók December 16-án

1770: Megszületett Ludwig van Beethoven német zeneszerző. Haydn és Mozart mellett őt tartják a bécsi klasszika harmadik nagy alakjának. A klasszicizmus mellett zenéje a romantika jegyeit is magán viseli. Munkásságában találunk szimfóniákat, versenyműveket, egyházi műveket, zongoraműveket, kamaraműveket, dalokat, és egy színpadi művet, a Fideliót. 

 

1775: Megszületett Jane Austen angol regényírónő, az angol romantika egyik legjelentősebb regényírója. Írásaira jellemző a feszes kompozíció és az ironikus látásmód.  Műveiben a középnemességhez tartozó fiatal lányok, asszonyok és férfiak főként a teázóasztal körül csevegnek saját kapcsolataikról (Büszkeség és balítélet).

 

1833: Megszületett Lotz Károly festőművész, a 19. századi akadémikus magyar falfestészet jelentős képviselője. Monumentális történelmi és mitológiai témájú képek fűződnek a nevéhez. Falfestményei megtalálhatóak többek között a Magyar Nemzeti Múzeum, a Pesti Vígadó, a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Állami Operaház, a Szent István-bazilika és az Országház falain. Faliképek mellett számos mitológiai témájú aktképet festett. 

 

1849: Megszületett Kőnig Gyula matematikus, egyetemi tanár. Az algebra, a halmazelmélet, a geometria és a matematika egyéb más agának elismert művelője volt. Egyik elindítója volt a Bolyai-kultusznak, Kiadta Bolyai Farkas és Gauss levelezését és megalapította a Bolyai-díjat. Eötvös Lóránddal közösen hozta létre a Mathematikai és Physikai Társulatot, amely a Mathematikai és Physikai Lapokat adta ki. Fiai, Dénes és György díjat alapítottak apjuk emlékére, amely a legrangosabb matematikai elismerésnek számított a két világháború között.

 

1882: Megszületett Kodály Zoltán háromszoros Kossuth-díjas zeneszerző, zenetudós, zeneoktató, népzenekutató. Már a Zeneakadémián töltött időszak alatt a népdalok felé fordult érdeklődése. A népdalra támaszodva alkotta meg Bartók Bélával közösenz európai színvonalú 20. századi magyar zenét. Munkásságuk gyümölcse a Magyar népdalok. Később egyedül hozta létre az összehasonlító népzenetudományt. Jelentős zenepedagógiai munkásságot fejtett ki, szívügyének tekintette az iskolai zeneoktatás fejlesztését.

 

1883: Megszületett Kós Károly erdélyi magyar építész, író, grafikus, könyvtervező, szerkesztő, könyvkiadó, tanár, politikus. Építészként tervezői munkájában elsősorban a kalotaszegi népi architektúra, az erdélyi népművészet és a történelmi építészet emlékeinek motívumait igyekezett felhasználni. Egyik alapítója volt az Erdélyi Szépmíves Céhnek és szerkesztője volt az Erdélyi Helikonnak. 

 

1943: Megszületett Koltai Róbert Jászai Mari-díjas színművész, filmrendező, Érdemes művész. Sokoldalú, kitűnő humorérzékű színész, számos karakterszerepben nyújtott emlékezetes alakítást filmben és színpadon egyaránt. Filmeket is rendezett. Jelentősebb filmes alakításai: Indul a bakterház, Sose halunk meg, Patika, Szamba, A miniszter félrelép, Ámbár tanár úr, Csocsó, avagy éljen május elseje.