Kultúrtörténeti évfordulók Február 5-én

1788: Megszületett Kisfaludy Károly költő, drámaíró, festő. A reformkori irodalmi élet fő szervezője, az Aurora szerkesztője, az Aurora-kör elindítója, a magyar novella egyik első meghonosítója. Ő volt az első magyar színműíró, akinek komoly sikerei voltak, s tekintéllyé vált az irodalmi életben. Műveivel teljes mértékben eltalálta korának ízlését. Halála után hat évvel emlékére alapították a Kisfaludy Társaságot.

 

1860: Megszületett Kner Izidor könyvkötő, nyomdász, kiadó. A magyar könyv megújulásának első képviselője volt, aki a gyomai kis üzemből varázsolt művészi igényű műhelyt. Könyvkötőként kezdte pályafutását, majd kitanulta a nyomdászmesterséget is. Gyomai műhelyében a szép kiállítású könyvek mellett közigazgatási nyomtatványok kiadását vállalta, amellyel nagy vásárlóközönséget szerzett magának. Ezekért a kiadványokért befolyó összegekből korszerűsítette a nyomda technikai felszereltségét, a munkaerő állandó foglalkoztatását, lehetőséget nyújtottak a modern és klasszikus irodalom nagy alkotásainak kiadására és bizonyos könyvművészeti törekvések megvalósítására is. Kiadványai már a kezdet kezdetekor a kor színvonala felett álltak. 

 

1889: Megszületett Berde Mária erdélyi magyar írónő. Halk szavú, az epika felé hajló, a szimbolista stíluseszközöket kedvelő, a természet minden rezdülésére érzékeny lírikusként indult. Látásmódja, tiszta hangú, finom zeneisége, érzelmes lírája, az emberi viszonyok etikai megközelítése, nőies érzékenysége miatt sokan igazi asszonyírónak nevezik. Gyakran foglalkozott a magát felszabadítani akaró asszonyok sorsával. Az 1920-as évek után a korszak társadalmi problémái foglalkoztatták.

 

1943: Megszületett Moór Marianna Kossuth-és kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő, Érdemes és Kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Eleinte drámai szerepeket alakított, később észrevették kiváló humorát és stílusérzékét. Színházban és filmen egyaránt szerepet vállalt. Játszott a kecskeméti Katona József Színházban, a Nemzeti Színházban, a Madách Színházban és a Pesti Magyar Színházban. 

 

1963: Megszületett Haás Vander Péter Jászai Mari-díjas színész, szinkronszínész. Színházban és filmben egyaránt játszott, de leginkább jellegzetes hangjával szinkronszínészként és dokumentumfilmek narrátoraként volt ismert. Hallható volt hangja többek között a Rex felügyelő, a Melrose Place, a Medicopter 117, a Kórház a pálmák alatt, a Cobra 11 és a McLeod lányai című sorozatokban.