Kultúrtörténeti évfordulók Január 26-án

1905: Megszületett Tamkó Sirató Károly József Attila-díjas költő, művészetfilozófus, műfordító. Tizenkét éves korától verselt, 16 évesen jelent meg első verseskötete Ady hatása alatt. Verseiben a kor lírai formanyelvének szinte minden lehetőségét kipróbálta. Művészeti kiáltványt írt az avantgárd feladatairól és céljairól, amely Dimenzionista manifesztum címen jelent meg Párizsban és számos híres művész aláírta, többek között Kandinszkij és Miró.

 

1925: Megszületett Paul Newman Oscar-díjas amerikai színész, rendező. Hollywood különös egyéniségei közé tartozott, rengeteg sikerfilmben szerepelt, ennek ellenére a reflektorfényt mindig kerülte. Komoly sikereket aratott rendezőként és autóversenyzőként is. Eleinte a szépfiú szerepét osztották rá, amelyből gyorsan kitört. Karrierje töretlen volt az 1950-es évektől kezdve és 80 felett is a régi maradt. Egyike volt a legtöbbet jótékonykodó hírességeknek.

 

1926: Megszületett Mensáros László Kossuth-és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, színházi rendező, Érdemes és Kiváló művész. Szerepeit mélyen intellektuálisan, ugyanakkor ironikus-bölcsen, humoros megközelítéssel formázta meg. Pályafutása során játszott Debrecenben, Szolnokon és a budapesti Madách Színházban. Jelentősebb filmszerepei: Az ember tragédiája, Szerelem, Csárdáskirálynő, Megtörtént bűnügyek, Privát kopó.

 

1943: Megszületett Esztergályos Cecília Jászai Mari-díjas színésznő, Érdemes és Kiváló művész. Leginkább vígjátékokban alakított maradandót. Játszott a Thália Színházban, a Nemzeti Színházban, a Veszprémi Petőfi Színházban és a József Attila Színházban. Tévében legismertebb alakítása a Família Kft című sorozatban Szép Károlyné karaktere volt, amelyben szállóigévé lett az "Eddig vagyok, eddig vagyok, eddig vagyok" című mondása.

 

1947: Megszületett Hámori Ildikó Kossuth-és Jászai Mari-díjas színésznő, Érdemes és Kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Jellemszínésznő, játékát sokoldalú drámai tehetség és komikai hajlam egyaránt jellemzi. Színházba, tévében egyaránt látható, kedvelt szinkronszínésznő. Játszott a Thália Színházban, a Népszínházban, a Nemzeti Színházban és a Pesti Magyar Színházban. Szinkronszínészként legismertebb alakítása a Csengetett Mylord című sorozatban Ivy magyar hangja.