Kultúrtörténeti évfordulók November 15-én

1738: Megszületett Sir William Herschel német-angol csillagász, minden idők egyik legnagyobb megfigyelő csillagásza. Kezdetben zenetanárként tevékenykedett, majd elkezdte érdekelni a csillagászat. Felfedezte az Uránusz bolygót, amely lehetővé tette, hogy főállású csillagászként dolgozhasson. Mellette felfedezte a bolygó két holdját, a Titániát és az Oberont, valamint a Szaturnusz két holdját. Ő volt az első, aki kijelentette, hogy a Naprendszer mozog a világűrben. Nevéhez fűződik még az aszteroida szó megalkotása. 

 

1849: Megjelenik a szabadságharc leverése utáni első irodalmi lap, a Hökgyfutár. A lap Kozma Vazul költségén és Nagy Ignác szerkesztésében indult meg Pesten. Feladatának tekintette a "már-már elhaltnak látszott költészet" népszerűsítését. Az önkényuralom alatti politikai viszonyoknak köszönhetően zaklatásoknak volt kitéve a szerkesztő és a kiadó egyaránt. Ennek ellenére a korabeli irodalmi élet valamennyi jelentős képviselője írt a lapba. Hetente hatszor jelent meg négyrét félíven, egészen 1864-ig.

 

1912: Megszületett Görbe János Kossuth-díjas színész, Görbe Nóra édesapja. Drámai ereje, természetes játéka elmélyült elemzőkészséggel párosult. Az egyszerű emberek jellemét, sorsát hitelesen ábrázolta színpadon és filmen egyaránt. Tagja volt többek között a Belvárosi Színháznak, a Kolozsvári Nemzeti Színháznak és a Nemzeti Színháznak. Összesen 59 filmben szerepelt, legjelentősebb szerepét az Emberek a havason című filmben játszotta.