Kultúrtörténeti évfordulók Július 6-án

1848: Megszületett Baross Gábor politikus, a korszerű magyar kereskedelem-és közlekedés megalapítója, a "vasminiszter". Jogot végzett a pesti egyetemen, majd 1883-tól közlekedési államtitkár volt, 1886-1889 között közmunka-és közlekedésügyi miniszter, majd 1892. május 8-i haláláig kereskedelmi miniszter. Nevéhez fűződik a vasútvonalak nagy részének államosítása, a vasúti hálózat, a vagon-és mozdonypart további fejlesztése. Ő dolgoztatta ki és vezette be a vasúti zónatarifa rendszert, amellyel a nagy távolságokra leszállította a személyi viteldíjat, hogy sokan tudják használni a vasutat. A teheráru-díjszabást is átalakította, hogy a mezőgazdasági termények is versenyképesek legyenek a piacon. Alatta építették ki Fiume kikötőjét, folytatták a Vaskapu szabályozását. Gondot fordított a dunai hajózás és tengerhajózás fejlesztésére. Egyesítette a postát és a távírdást, támogatta a tanonciskolákat. A kortársak elismeréssel adóztak a tevékenységéért. A főváros még életében el akarta róla nevezni a Stáció utcát, de mivel nem egyezett bele, erre csak halála után került sor.

 

1886: Megszületett Marc Bloch francia történész. Érdeklődése elsősorban a történelem nagy összefüggéseire irányult. Vizsgálódásainak középpontjába elsősorban az embert állította. Egyik alapítója volt az az Annales d’ Historie économique et sociale (Gazdaság-és társadalomtörténeti évkönyv) című folyóiratnak, A folyóirat új szemléletet indított el, amely szerint a hagyományos egytényezős, eseménycentrikus történetírás helyébe a globális, totális történetlátás jegyében az emberrel foglalkozó valamennyi embertudomány széles körű szintézisére van szükség a történeti fejlődés teljességének bemutatása érdekében.

 

1925: Megszületett Bill Haley amerikai dalszerző, énekes, gitáros. Kezdetben countryegyüttesekben játszott és rádiós riporterként dolgozott. Ezután megvalósította gyermekkori álmát és egy cowboyzenekarban kezdett énekelni. Az együttes később a változó igényeknek megfelelően stílust váltott és létrejött a Bill Haley and His Comets együttes, amelynek Rock around the clock című dala elindította a modern rocktörténelmet.

 

1927: Megszületett Janet Leigh Golden Globe-díjas amerikai színésznő. Az 1940-es évek második felében kezdett filmekben játszani, nemsokára már komoly szerepeket kapott, kosztümös drámákban játszott, de modern hősnők karaktereit is megformálta. Egyik legemlékezetsebb szerepe a Psycho című film zuhanyzós jelenete volt, amelyben karakterét Anthony Perkins halálra szúrkálta. Későbbiekben lányával, Jamie Lee Curtisszel is játszott együtt. 

 

1946: Megszületett Sylvester Stallone amerikai színész, filmrendező, forgatókönyvíró. Legnagyobb sikereit akciófilmekben játszott szerepeivel érte el, de vígjátékokban és filmdrámákban is kipróbálta magát. Az 1980-as és 1990-es évek egyik legmeghatározóbb akciósztárja, napjainkban is népszerű. Jelentősebb filmjei: Rocky, Rambo, Tango és Cash, Oscar, Állj vagy lő a mamám, A pusztító, A specialista, Bérgyilkosok, Felpörgetve, A feláldozhatók

 

1952: Megszületett Kukorelli István jogtudós, egyetemi tanár. Fő kutatási területe az alkotmányos alapjogok és az ellenzék jogai az Országgyűlésben. Foglalkozott még választójogi, közjogtörténeti kérdésekkel és az Alkotmánybíróság helyzetével is. Egyik kidolgozója volt a rendszerváltozás utáni magyar választási rendszernek. Sokat foglalkozott az állampolgári illetve jogi ismeretek középiskolai bevezetésével és oktatásával.