Kultúrtörténeti évfordulók Március 9-én

1940: Megszületett Raul Julia az USA-ban ismertté vált Golden Globe-díjas puerto ricó-i színész. Színpadon, filmben és televízióban egyaránt sikeres pályát futott be, a legkülönbözőbb stílusú alkotásokban szerepelt. Pályájának korai halála vetett véget. Ismertebb fimjei: Az utolsó csepp, A zöldfülű, Ártatlanságra ítélve, Addams Family, Street Fighter - Harc a végsőkig.

 

1948: Megszületett Lovász László Széchenyi-és Bolyai-nagydíjas matematikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia jelenlegi elnöke. Elsősorban kombinatorikával és számítógéptudománnyal foglalkozik. Nevéhez fűződik a Lovász-féle lokális lemma, a Lovász-féle bázisredukciós algoritmis, a Lenstra-Lenstra-Lovász algoritmus és a konvex testek és rácsok algoritmikus elméletének kidolgozása.

 

1955: Megszületett Ornella Muti olasz színésznő. 15 éves korában kezdett filmezni és néhány év alatt a legfoglalkoztatottabb és legnépszerűbb színésznők közé emelkedett. Filmjei műfajilag széles skálát képviselnek, találunk közöttük vígjátékokat, krimiket, drámákat és romantikus történeteket. Színésznői képességét sokan kétségbe vonják, sokak szerint sikerét leginkább feltűnő szépségének köszönhette. Ezt cáfolta meg az a tény, hogy a filmes szakma kiválóságai megállás nélkül foglalkoztatják napjainkban is.

 

1957: Megszületett Bajor Imre színész, humorista. Pályafutását az Állami Déryné Színházban kezdte, majd a Játékszínben folytatta pályafutását, 1999-től volt szabadfoglalkozású művész. Országos ismertséget a Szomszédok című sorozat hozta meg számára, ahol Oli urat, a női fodrászt alakította. Meghatározó szereplője volt a Rádiókabarénak, ahol szállóigévé vált a következő mondása: "én, a Gyula, meg az Ottó, a Tóth Ottó". Számos filmben szerepelt, kedvelt szinkronszínész volt. Állandó szereplője volt a Heti Hetes című műsornak és önálló estje volt Csóközön címmel. Népszerűsége csúcsán halt meg 2014-ben..