Kultúrtörténeti évfordulók Március 22-én

1599: Megszületett Anthony van Dyck flamand festő. Leginkább portréfestőként maradt a köztudatban, az elsők között volt, akik tehetségüknek köszönhették, hogy egy királyi udvar alkalmazta ebben a munkakörben. Ő maga I. Károly angol király szolgálatában dolgozott. A portrék mellett munkásságában találunk történelmi és vallási témájú képeket is.

 

1832: Megszületett Szarvas Gábor nyelvész, a magyar nyelvművelés megteremtője. Lankadatlanul küzdött a magyartalan szóalkotások ellen, kiváló etimológiai cikkeket írt. Állást foglalt az idegenszerű fordulatok és az erőszaíkos nyelvújítás ellen. Munkásságával országos hírnévre tett szert, ennek köszönhetően bízta meg őt az MTA a magyar nyelv kutatását és művelését szolgáló folyóirat alapításával. Ez volt az 1872-ben alapított Magyar Nyelvőr. 

 

1912: Megszületett Karl Malden Oscar-díjas amerikai színész. A Broadway fényklorában kezdett színészkedni. Számos Arthur Miller-darabban játszott nagy sikerrel. Filmben először A vágy villamosa mellékszereplőjeként játszott, majd a világraszóló ismertséget a San Francisco utcáin című tévésorozat hozta meg számára. 

 

1931: Megszületett William Shatner Emmy-és Golden Globe-díjas kanadai színész. Leginkább Magyarországon is játszott két népszerű filmsorozat főszereplőjeként ismert. A Star Trek sorozatban James T. Kirk kapitány karakterét alakította, melyet a ráépülő hét mozifilmben is eljátszott. Másik híres szerepe a TJ Hooker című krimisorozat címszereplője volt. A színészet mellett írogatott és énekelt is.

 

1948: Megszületett Andrew Lloyd Webber háromszoros Grammy-, egyszeres Oscar-és Golden Globe-díjas angol zeneszerző. A késő 20. század egyik legnépszerűbb színházi zeneszerzője. Pályafutása alatt 16 musicalt, több filmzenét és egy latin nyelvű requiemet szerzett. Olyan nagy sikerű darabok kerültek ki a kezei közül, mint az Evita, a Jézus Krisztus Szupersztár, a Macskák és Az Operaház fantomja.