Romsics Ignác: Hetven év. Egotörténelem 1951-2021. 1. kötet. Helikon Kiadó, 2022.

Mindig érdekes, ha egy általunk kedvelt személy könyvet ír az életéről. Magyarország mondhatni egyik legjobb történésze tavaly töltötte be a hetvenedik életévét, ennek alkalmából elkezdte megírni az életét. A tőle megszokott alaposságnak köszönhetően ez egy két kötetes vállalkozás lett, az első harmincöt év most a Könyvhétre jelent meg, a második fele jövőre várható. A kötetet a tőle megszokott alapossággal írta meg, amelyben nemcsak az életét, hanem egy korszak főbb történéseit és környezetének változásait is figyelemmel kísérhetjük.

Elsőként szűkebb környezete, a Kalocsa körüli szállások történetét ismerhetjük meg egészen az ő gyermekkoráig, majd az Alsómégyen töltött gyermekkor bemutatása következik. Megismerhetjük a családja származását és a gyermekkor felvázolása mellett megismerhetjük a paraszti életet az ötvenes években. Megismerhetjük szokásaikat és azt, milyen volt egy napig óvodába járni és mennyivel jobban szerette az iskolát. Képet kaphatunk olvasmányairól és arról, hogy a jó eszű, paraszti világban nevelkedett fiú hogyan kerül a kalocsai gimnáziumba. Természetesen magát Kalocsát is megismerhetjük úgy mint a kollégiumi életet és az barátait is. Láthatjuk hogyan lesz fokozatosan humán érdeklődésű és hogyan éli meg előfelvételisként a katonaságot. Megismerhetjük a politikai gondolkodását, Che Guevara hatásával. A katonaság után részletesen megismerjük Szegedet és az ottani főiskolai életet és láthatjuk fokozatosan hogyan válik főszereplőnkből -  akit eleinte a forradalmak elmélete és története érdekelt – a Horthy-korszak kutatójává. Képet kaphatunk kecskeméti munkájáról is és arról, hogyan kerül az MTA Történettudományi Intézetébe és hogy milyen hatást kelt az, hogy ki meri mondani a 70-es évek végén, hogy a Horthy-rendszer nem volt fasizmus. Külön megismerhetjük első könyvei megjelenésének történetét is és a kötet vége felé azt is, hogyan viszonyul az adott korszak kutatásához: Képet kaphatunk a külföldi útjairól és magánéletébe is enged bepillantást, láthatjuk hogyan ismerkedik meg Szegeden a feleségével és milyen körülmények között alapítanak családot.

A kötet könnyen követhető, a szerzőtől megszokott olvasmányos stílusban van megírva. A szöveget gazdag képanyag egészíti ki, közelebb hozva hozzánk a szerzőt magát. Kihagyhatatlan kötet azok számára, akik szeretik a szerző munkásságát és egy olyan kötetet akarnak olvasni, ami életrajz és kordokumentum egyszerre. Várjuk a következő kötetet!

Sásdi Tamás