Lia Celi: Tizenkét pillangó. Corvina Kiadó, 2021.

 

A testiség az emberiség egyik kedvenc témája zenében, filmekben, de sokszor könyvekben is. Sokan próbálkoztak már a történetének megírásával, az olasz újságírónő, Lia Celi nagyon igényesen, tizenkét kurtizán életét vetette papírra mondhatni történészi alapossággal megfűszerezve. Nem csak az életüket mutatja be, hanem kiváló korrajzot is ad azokról a időszakokról, amelyekben ez a tizenkét nő élt és a testével kereste a kenyerét. Megelevenedik előttünk a bibliai Jerikó, a felemelkedő makedón állam, a bukás felé tántorgó Róma, a kora középkori Kína, a középkori Velence, ahol nagyon nagy pusztítást végez a pestisjárvány, Franciaország a Napkirály, a jakobinus diktatúra és a Második Császárság korában, a 19. század eleji Anglia a kihagyhatatlan Jane Austennel, a hormontúltengéses, aranylázban égő Vadnyugat,  a gazdasági válságba belerokkanó weimari Németország, amelyből a rémséges hitleri diktatúra alakul ki és végül a kilencvenes évekbeli Hollywood. A történetek közül nehéz akár egyet is kiemelni, mert például k Szu Hsziao-Hsziao történetében egyszerre elevenedik meg a korszak kultúrája és az ő tevékenysége, majd Ninon de Leclos esetében láthatjuk hogyan lesz Moliere barátja és a Tartuffe keletkezését is megismerhetjük. Nagyon érdekes a német Hedwig Porschütz pályafutása, aki a szabad, bűnös weimari Németországban kezdte karrierjét, majd Hitler alatt is tevékenykedett tiltottan, végül zsidómentőként fejezte be életét. Az utolsó történet lényegében kettő eset leírása egyszerre. Megelevenedik benne a Pretty Woman című film és annak a valóságban megtörtént esete, amikor Hugh Grant összeszűrte a levet egy éjszakai fekete pillangóval, aki ettől híres és gazdag lett.

A tizenkét történetet felölelő könyvecskét lehet egyszerre és külön olvasni, rendkívüli olvasmányossága miatt szinte észre se vesszük és a történet, majd pedig a könyv végére értünk. A történeteket az írónő olykor morbid, fergeteges humora teszi még gördülékenyebbé, olykor utalásokat tesz napjaink kultúrájára is. A nagyon morbid humor miatt nem ajánlatos tömegközlekedésen olvasni.

Ezt a kötetet bátran lehet ajánlani bárkinek, akik érdekes nők életrajzát kívánják olvasni, de az erotika története iránt érdeklődők is haszonnal fogják forgatni, emellett nagyon érdekesen megírt történeti leírásokkal lesznek gazdagabbak. Aki viszont egy nagyon szaftos olvasmány reményében venné kezébe a kötetet, az inkább válasszon mást.

 

Sásdi Tamás