Kolosi Tamás: Polgárnak lenni. Beszélgetések Ferenczi Borbálával. Tények és Tanúk sorozat. Magvető Könyvkiadó, 2020.

 

Évekkel ezelőtt még az első munkahelyemmel utoljára voltunk kinn a Könyvfesztiválon, mondhatni szinte a legjobb helyet kaptuk meg, szemben a Líra standjával. Egy közgazdasági könyvkiadóra kevesen voltak kíváncsiak, így volt idő a szomszédba áttekinteni bőven. Feltűnt, hogy egy jól öltözött, ősz hajú emberke járkál körbe-körbe és olykor ismert emberek odamennek hozzá beszélgetni. Akkor tudtam meg kolleganőmtől, hogy ő a cég tulajdonosa. Láthatóan jól érezte magát, miközben úgymond a birodalmát fürkészte, hogyan adják el a könyveit a beosztottjai. Amikor a tudomásomra jutott, hogy ez az interjúkötet megjelenik, mindenképpen el akartam olvasni, hiszen a szakmám története a kezdetek óta érdekel.

Ez a könyv sokkal több annál, mint egy könyvszakmai visszaemlékezés, az csak egy része. Megismerhetjük belőle a származását, szülei hogyan élték túl a második világháborút és hogyan viszonyultak a zsidó valláshoz. Ezután az ő élete kezdődik a gyermekkorral, majd az egyetemi évekkel és persze az sem marad ki, hogyan ismerkedik meg feleségével, Zsófival. Láthatjuk hogyan lesz belőle a 60-as évek végén újrainduló szociológia egyik legjelentősebb magyarországi képviselője, képet kaphatunk a kutatásairól és a mindenkori hatalomhoz való viszonyáról. Ezután következik a kalandnak induló könyves szerepvállalás, amelyet végülis jobban szeretett, mint a kutatást. Láthatjuk hogyan lesz az egyik legnagyobb kereskedelmi lánc és kiadó vezetője és olyan könyves kulisszatitkokat is elénk tár, mint az hogyan kényszerült a könyves szakma a folytonos akciózásba. A végén bepillantást nyerhetünk a magánéletébe, szabadidejébe, a valláshoz való viszonyába és megismerhetjük jobban a családját is.

Ez a könyv külön kuriózum azok számára akiket érdekel a hazai szociológia története, illetve a rendszerváltoztatás utáni könyves szakma helyzete. Elsősorban a két téma iránt érdeklődő olvasóknak, illetve szakmabelieknek ajánlom főleg, de azok számára is érdekes lehet, akik szeretik az interjúban bemutatott életrajzokat. Jómagam érdeklődéssel olvastam ezen személy életrajzát, akit annak idején láttam sétálgatni a birodalma körül.

 

Sásdi Tamás