Kerepeszki Róbert: A "tépelődő gentleman". Darányi Kálmán (1886-1939). Sziluett - Korszerű Történelmi Életrajzok-sorozat, Kronosz Kiadó, Magyar Történelmi Társulat, 2014.

 

A történelemkönyvekben Darányi Kálmán is úgy bukkan fel, mint ahogy Horthy Miklós a fehér lován bevonul Budapestre. Semmit se tudunk róla előzőleg, csak azt, hogy ő a legalkalmasabb arra, hogy megfékezze a Gömbös idején elkezdődött jobbratolódást. A Kronosz Kiadó Sziluett életrajzi sorozatának kötete pótolja ezt a hiányosságot.

A bevezetést követően először a Darányi-családdal ismerkedhetünk meg, főleg a földművelésügyi miniszteri tárcát is betöltő Ignácot, és testvérét Bélát. Utóbbinak volt a fia Kálmán, akinek részletesen megismerhetjük gyermekkorát, tanulmányait és előmenetelét. Egy igazi sikertörténet az ő pályája, hisz bejárt minden lehetséges szintet, amit egy ilyen karrierben lehetséges a főispántól az államtitkáron át a miniszterelnökségig. Látható, hogy már Bethlen alatt jelentős szerepet tölt be az államigazgatásban és ez a szerep megmarad Gömbös miniszterelnöksége idején is. Amikor Gömbös megbetegszik, már tudható, hogy ő lesz az utóda és kiderül, hogy ő a legjobb választás arra, hogy a Gömbös idején elkezdődött jobbratolódást megfékezze. Személyét pedig egyaránt elfogadták a kormánypártiak és ellenzékiek is. Miniszterelnökségének tárgyalásánál előtérbe kerül a győri program és az első zsidótörvény előkészítése és természetesen a vesszőfutása, a barátkozás a nyilasokkal és az Anschluss okozta kellemetlenségekkel- Leváltása után láthatjuk, hogy egyszer őt választja ki az Imrédy-kormány, hogy tárgyaljon Hitlerrel, ami balul sül el. Végül házelnökként fejezi be a pályáját, aminek egy rejtélyes betegség vet véget. A betegségre a kortársak sem tudtak magyarázatot adni, a szerző a forrásokban leírt tünetek alapján az agydaganatot tartja valószínűnek. A karrier mellett megismerhetjük milyen volt a viszonya a kortársaival és bepillantást nyerhetünk a magánéletébe is. Az életrajz mellett a szerző kiválóan felvázolja a korszakot azokat problémákat, amelyeket Darányi tevékenysége érintett. A kötet egy historiográfiai összefoglalóval és Darányi személyiségének elemzésével zárul.

A kötet szövege a sorozat többi darabjához hűen olvasmányos és könnyen követhető, A szerző bőségesen idéz a rendelkezésre álló forrásokból, a szöveget pedig rendkívül gazdag képanyag hozza hozzánk közelebb. A kötet végén pedig egy kisebb irodalomjegyzék segíti a további tájékozódást a témában. Ez a kötet bátran ajánlható a Horthy-korszakot kedvelő olvasók számára!

 

Sásdi Tamás