Krúdy Gyula: A has ezeregyéjszakája. Tericum Kiadó, 2003.

 

Krúdy Gyulát mindig öröm olvasni, mert nagyon jól ír. Ő maga nagyon szeretett enni, inni, ebben a kötetben az ételekkel, italokkal kapcsolatos írásait gyűjtötték össze, mondhatni ínycsiklandozóan. Számos novellát olvashatunk a kötetben, van, ami több mint 20 oldalas, de akad közöttük nagyon rövidke, mindössze 1 oldalas is. A kötetbe időrendi sorrendbe kerültek az írások, amelyek nagy része a dualizmus kori vendéglátásról szól. Megtudhatjuk például, hogy egy hosszú vonatút során a különböző állomások restijeiben melyek a helyi finom fogások, amelyeket mindenképpen érdemes kipróbálni. Olvashatunk a szüretről és arról, hogy melyik állatnak melyik része a legfinomabb. Ferenc József is előkerül, olvashatunk a kedvenc boráról és arról, mit ebédelt szívesen. Megtudhatjuk az Újházi tyúkhúsleves eredetét és azt, hogy miért nem az uborkasalátát nevezték el róla. A kötet végén néhány érdekes étel receptjét is elolvashatjuk, mint a sült tökkarika, a manírozott hal vagy a suhantott leves. Számos írásban érződik, hogy az amúgy nagy nőfaló hírében álló Krúdy a gyomrát is nagyon szerette, szívesen írt ételről és italról egyaránt. Az ország nagyon sok szegletéről ír, egyedül az óbudai túrós csuszát hiányoltam a könyv lapjairól. Ezt leszámítva egy nagyon élvezetes kötettel lehet a dolga az olvasónak, akinek vigyázni kell, mert olvasás közben könnyen megéhezhet. Ajánlom azoknak, akik szeretik Krúdy Gyula írásait és azoknak is, akik az életekről szeretnek olvasni!

 
Sásdi Tamás