Pfliegel Dóra: Tindertojás. Athenaeum Kiadó, 2019.

 

Magamtól nem olvastam volna el ezt a könyvet, de egy nagyon kedves ismerősömmel beszélgettem róla. Mivel jómagam is elég sokat ismerkedtem társkeresőkön, innentől nem volt kérdés, hogy elolvasom ezt a kötetet, amelyet az egyik nagy könyvkereskedelmi lánc a szépirodalomba sorolt be a boltjaiban, de szerintem a romantikus szórakoztatóba kellene.

A történet elmesélése két szálon indul meg, kétféle betűtípussal. Az egyiken megismerhetjük Mártát, aki burokban él a férjével és gyerekükkel, de lényegében csak a megszokás tartja őket össze. A férj totál bekorlátozza az életüket, megvan mikor mit esznek, mit nézhet a gyerek és csak kéthetente pénteken foglalkoznak egymással. Tamásnak üzleti útra kell mennie, ezen kapva az alkalmon Márti régi barátnője unszolására regisztrál a Tinderen és elkezd vadászni. A másik szálon egy pasi sóvárog a volt barátnője Krisztina után, de annyira hogy az már a férfiolvasónak is fáj, nekem legalábbis már túl nyálasnak tűnt. Felejtésképpen regisztrál az előbb említett oldalra, ahol először csak foltozgatja a profilt, közben álmodozik magában a nőről akit itt fog megismerni. Mondani sem kell, a két szereplő jobbra húzza egymást és el is kezdődik a nagy ismerkedés…

A szerző a napjainkban divatos tárkeresési formát mutatja be tökéletesen, ahol könnyen a rabjává válhatunk valakinek, akit az életünkben nem láttunk még. Ugyan jómagam is átéltem hasonló szituációt, de mégis a férfi karakter számomra túlságosan nyálas volt, már a bemutató résznél túl nyálasnak tűnt, ez az ismerkedésre még jobban az lett. A regény negatívuma, hogy túl sok benne az előzmény, maga a lényeg mindössze a cselekmény kisebb részét teszi ki, de azok számára is betekintést adhat ebbe a világba, akik még életükben nem foglalkoztak az ismerkedés ezen formájával. Ajánlható bárkinek, aki egy könnyed sztorit szeretne olvasni!

Sásdi Tamás