Bacsa Zsófia: Jillian Rosedale. Talentum House, 2023.

„Pár perc múlva már elhagytam a major területét, követtem a kacskaringós utat, és közben arra gondoltam, hogy az igazság felé vezető út is ugyanilyen kacskaringós lesz.”

Jillian egy fiatal lány, akiben nekromanta vér is csörgedezik. Édesanyjától örökölt egy különleges kardot, amellyel az ereje is megsokszorozódik. Erre most szükség is lesz, hisz a nekromanták a világát veszélyeztetik és őt sem nézik jó szemmel a környezetében felbukkanó emberek…

Bacsa Zsófia története egy izgalmas, olykor eléggé véres fantasy. amelynek középpontjában egy különleges származású harcos kislány története áll. Az írónő kiválóan felépíti az általa kitalált világot, melynek legfőbb helyszíne Aldenheim. Ezt a világot akarja leigázni az nekromanták serege. A főszereplő Jillian pont a két ellenfél között van, hisz egy druida apától és egy nekromanta anya románcából született. A történetet az ő szemszögéből ismerjük meg, ezáltal végigkövethetjük azt a küzdelmet, amit a két világ között folytat. A lány börtönbe is kerül, amelyet az írónő nagyon precízen lefest nekünk, mintha mi is abban az intézményben raboskodnánk Jilliannel együtt. Láthatjuk, ahogyan a főszereplő kiváló harcosként végigküzdi a történetet, olykor az írónő sem kíméli őt, a csaták olykor-olykor kissé brutális leírásba csapnak át és a vér sem hiányozhat természetesen a történetből. Jillian történetéből nem hiányozhat természetesen a váratlan csavar, amellyel az írónő elég durva módon változtat a lány sorsán és a történet kimenetelén. A sok küzdelem mellett olykor nagyon bölcs mondatokat is olvashatunk a kislány által, ezek közül talán ezek a legérdekesebb gondolatok:

„Az ember kétféleképpen határolódhat el a valóságtól: úgy, hogy az álmok tengerén csónakázva megleli egy elfeledett emlék szálát, és felgöngyölíti azt, vagy pedig úgy, hogy olyan helyen él, ahol a természetfeletti valóban létezik.”

„A kíváncsiság minden teremtményben benne lakozik, amely elkerülhetetlen végzetté is fajulhat, ha nem helyesen és nem megfelelő időben alkalmazzák”

Ezek mellett az írónő gondoskodik olykor a humorfaktorról is, amelyeket a szereplők közötti párbeszédbe csempész bele:

„– Szemtelen vagy – mondta a sebhelyes arcú tolvaj, akiről tudtam, hogy Angus a neve, mert régebben már találkoztunk, még ha csak futólag is.
– Az lennék? Nekem még megvan mind a két szemem, nem úgy, mint neked – mutattam rá a fél arcán elterülő hosszú vágásra.”

A történetben a legerősebb karakter természetesen a főszereplőé, de találkozunk kisebb epizódszereplőkkel, akik gátolják vagy segítik Jilliant a cselekmény során, de kevésbé ismerjük meg őket.

Az írónő nagyon érdekes világot tár elénk könyvében, az olvasót könnyen magával ragadja Jilian karaktere és sorsa. A cselekményt az amúgy grafikusként is tevékenykedő szerző illusztrációi egészítik ki, amelye még közelebb hozza az olvasóhoz történetet.  A fantasy műfaj kedvelőinek mindenképpen ajánlott, ha egy érdekes könyves kalandra vágynak!

A könyv a 2023 augusztusi közös olvasásunk volt Ediverzummal, az ő véleményét a következő linken olvashatjátok: https://szemrevalo.wordpress.com/2023/09/14/bacsa-zsofia-jillian-rosedale-talentum-house/

Sásdi Tamás