Kemény Zsófi - Kondor Vilmos: Értetek teszem. Libri Kiadó, 2018.

 

Kondor Vilmos neve garancia a lebilincselő olvasmányra, Kemény Zsófival közösen írt regényére ez duplán igaz. Egyik előzményt sem olvastam, valószínű ez pótolva lesz valamikor.

A nem túl távoli jövőben egy forradalom által sújtott, apokaliptikus Budapest a helyszín, amely Kondorhoz hűen itt is rendkívül élethűen van bemutatva. A forradalomban különböző bandák harcolnak egymás ellen, az ország vezetői pedig bujkálnak. A bandák tagjait és mellette politikusak is egy titokzatos egyén elkezdi különféle módszerekkel gyilkolászni. Egyetlen közös benne, hogy egy blogon mindig kiposztolja az esetek, megjegyezve, hogy a népért teszi mindezt, ennek köszönhetően nagyon sok követője akad. Ennek a titokzatos pszichopatának ered a nyomába a detektív Ferenczy Tibor, aki az emberhiány miatt egy éppen az egyetemről szabadult rendőrlányt kap maga mellé, hogy elkapják a tettest…

A főhős vélhetően Doktor House rendőrségi alteregója, aki iszik, gyógyszert szed és bunkó, trágár stílusban beszél a környezetében élőkkel. A  trágár szóhasználat kicsit szokatlan volt egy Kondor-regényben, de a történethez teljesen illet ez a karakter, mondhatni már szórakoztató volt. A kissé visszafogott rendőrlánnyal nagyon jó párost alkottak, a már-már amerikai akciófilmeket is idéző párbeszéd pedig élvezhetőbbé tette a cselekményt, amely egy percre se ül le a könyv lapjain. Ez a könyv ajánlható bárkinek, aki szeretne egy rendkívül izgalmas krimit olvasni, illetve szereti a Kondor-könyveket!

Sásdi Tamás