Jenei András: Mindenki jó lesz, tesó, 2020.

Huszonhárom évvel azután, hogy Dopeman dalaival kultikussá és egyben félelmetessé tette a nyolcadik kerületet, Jenei András regényben keltette életre Budapest ezen szegletének a világát. Ez egy ízig-vérig józsefvárosi mese, amelyben a helyi roma közösség mindennapjaiba nyerhetünk bepillantást. A cselekmény lényegében három szálon indul el. Egyik főhősünk Lóránd, a tisztességes roma fiatalember, aki védi a gyengéket, ugyanakkor szerelmes a gyermekét egyedül nevelő Mariba és nagyon jó kapcsolatot ápol a helyi romákat irányító vajdával, akit csak Apának hívnak. Másik főhősünk egy polgárőr, aki a kerületben rendet kíván tartani és nem tesz különbséget az emberek bőrszíne között, ugyanúgy kívánja védeni a kerület összes polgárát. Szükség is van rá, hiszen a helyi romákat egy banda tartja rettegésben, amelynek a szerelése majdnem teljesen azonos a polgárőrök uniformisával. Az ügybe természetesen az először említett Lóránd is belekeveredik és felveszi a harcot a kerület roma lakosait fenyegető szervezet ellen…

A szerző a nem mindennapi történet leírása mellett folyamatosan végigjárja Józsefváros kultikus helyszíneit, mint a Kálvária teret, a Muzsikus cigányok parkját és a Szigony utcát. Bepillantást enged a helyi romák életébe, ezáltal mi, olvasók is megismerjük, hogy ez egy összetartó közösség és a vajdának nagy tekintélye van. Bepillantást nyerhetünk szertartásaikba is,mint temetés vagy lánykérés.

A karaktereket könnyen meg lehet kedvelni, a főszereplő Lóránd egy kisebb jellemfejlődésen megy keresztül a történet során, a vajda pedig őt mindenben támogatja, mert érdemesnek érzi arra, hogy mellette legyen vezető tisztségviselő. Nem hiányozhatnak a negatív karakterek, akik az izgalmat hozzák a történetbe, izgulhatunk is Lórándért és a polgárőrök vezetőjéért, hogy vajon mi lesz velük, hova fajdul ez a durva konfliktus.

A kötet szövege könnyen befogadható, az események szinte filmszerűen játszódnak le. Sokszor azt érezzük, mintha mi is ott sétálnák a szereplőkkel a nyolcadik kerületben és mintha mi is részt vennénk az életükben. Ez a kötet ajánlható bárkinek, aki egy izgalmas történetet szeretne olvasni Budapesten belül egy érdekes helyi közösségről!

Sásdi Tamás