Cornelie C. G.: Érzelmi vírusveszély. Álomgyár, 2012.


„ Ez egészen hasonlatos egy filmhez. Nézem, és szurkolok a jóknak. Látom a lépéseket, és várom a végkifejletet.”

Egy vírust rá akarnak szabadítani az emberiségre, amit Jenson Holland szenátor a dokumentáció kiadásával meg kíván akadályozni. Emiatt menekülnie kell, mert nyomában van a megbízó által felbérelt zsoldos és alkalmi társai. Egészen Rómáig menekül, ahol segítséget kér egy másik volt katonától, Anthony Wilsontól, aki jelenleg pszichológusként dolgozik és szintén Rómában van. Ráadásul egy rendkívül csinos írónőt kíván meghódítani. A szenátor pont rosszkor hívja és a lánnyal együtt belekeverednek egy titokzatos akcióba…

Czank Nelli első könyve egy igazi amerikai akciófilmnek is simán elmenne, mégis sokkal több annál. Kapunk akciót rendesen, egy icipici romantikát, egy titokzatos vírus körüli rémületet és nagyon részletes útleírást.

Így a Covid-járvány után nem sokkal eléggé meglepő egy olyan könyvet olvasni, amelyben egy vírust kívánnak rászabadítani az emberiségre. Az írónő minden részletre kiterjedően be is mutatja nekünk a vírusok működését és, kiválóan megismerteti az olvasót a WHO működésével is.

Ha ez még nem lenne elég, főhőseink Rómában és Veronában kalandoznak, így kapunk két nagyon részletes városleírását, többek között az Angyalvárral és a Colosseummal is és nem hiányozhat a pizza, a bor és a fagyi sem az asztalról.

A kötet szereplői kedvelhető karakterek. A két főszereplő Anthony és Jack valamikor együtt húzták az igát a katonaságnál, mára két ellentétes oldalon játszanak. Anthonynak adatott meg a feladat, hogy megfékezze egykori társát, megmentse lényegében a világot a fenyegető veszélytől és elnyerje kiszemelt hölgye szívét, akit a repülőn ismert meg és nagyon mély gondolatokat osztottak meg egymással. Jack pedig az igazi gonosz, a tényleg „megtestesült gonosz”. Kettejük párviadala a történet igazi fő vonala, a szenátor, a rendkívül csinos, lelkileg sebzett írónő pedig a kellékek, hogy a történet kellőképpen izgalmas legyen. Vajon sikerül megmenteni a világot a vírustól? Anthony az akció mellett tud foglalkozni a kiszemelt lánnyal? Hogyan alakul kettejük harca Jackkel?

A kötet szövege rendkívül olvasmányos, az írónő végig fenntartja az izgalmat az olvasó számára. Nem hiányozhat a szarkasztikus humor, emellett Anthony és Tizana párbeszédébe olykor nagyon mély lelki gondolatokat is belesző az írónő, amelyek közül véleményem szerint ez a legerősebb:

„– Mondd, te hogyan tudtad begyakorolni mindezt? Hogyan vagy képes megőrizni a nyugalmadat, amikor valami erősen kizökkent?
– Igyekszem távol tartani magamtól a negatív gondolatokat. A gondolatok visszatérnek, mint egy bumeráng. A düh, az aggódás olyan útra visznek, amit szeretnénk elkerülni. És minél jobban vágyunk elkerülni valamit, annál nagyobb az esélye annak, hogy megkapjuk. Mert körülötte forognak a gondolataink. Csak azt ne! Csak az ne történjen meg velem! Ennyi.
– A miértet már majdnem értem, de a hogyant, azt nem – vallotta be a lány. – Nekem például a Jerome irányában érzett bűntudatom azonnal visszatér, ha elengedem magam.
– A bűntudat, ha bevállalod, azt jelenti, hogy jogosnak tartod a büntetést. Hogy megérdemled önmagad szerint is, mert rosszat tettél. És valóban így gondolod? Valóban úgy hiszed, hogy rosszul döntöttél? Senki nem ítélkezhet feletted saját magadon kívül. Ezt tudnod kell. Mondtam már, hogy önálló, szuverén lény vagy. A te életedről van szó. Nagyjából mindenkinek egy van. Kár lenne úgy eltölteni, hogy nem a saját utunkat járjuk.”

A kötet ajánlható minden olyan könnyed olvasmányt kedvelő érdeklődőnek, akik egy izgalmas, akciódús történetet szeretne olvasni egy csipetnyi romantikával és mély gondolatokkal megfűszerezve. Garantált kikapcsolódást fog találni!

Sásdi Tamás