Arany karácsony antológia (szerk.: Tiszlavicz Mária). Vízió Könyvkiadó Egyesület, 2023.

„Mindenben és mindenhol ott van az ünnep lehetősége, csak hagynia kell, hogy a szíve nyitott legyen rá.”

A karácsony az egyik legszebb ünnepünk, témája rengeteg ötletet szolgáltat a zene- és filmiparnak egyaránt, a könyvpiacon pedig számos kiadvány gondoskodik a gyermekeknek és felnőtteknek szóló olvasmányokról. A Vízió Könyvkiadó novelláskötete különleges kiadvány, amely szárnyaikat bontogató és már befutott írók műveit tartalmazza.

A húsz történetet tartalmazó könyvben rövidebb és hosszabb írások egyaránt találhatóak a majdnem 200 oldalon, ezek mindegyike valamilyen formában kötődik a karácsony ünnepéhez. A legtöbb életszagú, felismerhető benne a rohanó világ okozta stressz és az ünnepre való készülődés kapcsolata, de van, ami példa az emberségre. Egyes történetek a valóságon túlmutatnak és modernek, van, amelyik szívbemarkoló  és olyan is akad, amin borzongatni lehet. Olykor olvasás közben szinte a szánkban érezzük a forró csoki és a karácsonyi sütik ízét, így éhesen kevésbé ajánlott ezt a könyvet olvasni.

A kötetből számomra kiemelkedő volt BKN Anyut kérem karácsonyra, című novellája, amelyben az édesanyját nagyon fiatalon elvesztő kislány egy különös hölggyel találkozik egy tanítónője személyében. Ekker Éva történetében a szegény ember reménytelensége és az emberi gonoszság jelenik meg, de itt érezhetjük a végén, hogy talán van remény a jóságra. Az Ünnepi változás című írás a családban és barátságban egyaránt megélt pillanatokra hívja fel a figyelmet, míg Vargáné Fazekas Edina másik munkája egy fontos üzenetet ad át számunkra:

„Ahogy mindenki, igyekszem én is a fontos pillanatokat megőrizni, mert az élet véges.”

T. C. Lang titokzatos varázsgömbjében a csalóka dolgokra hívja fel a figyelmet, míg Robin O’ Wrightly a reménytelen helyzetben levő emberek segítését hangsúlyozza. Utolsóként ki kell még emelnem Borbíró Klára írását, amelyben az elmúlás és az előrehozott ünneplés kapcsolatát ismerhetjük meg egy kis időutazással megfűszerezve.

A művek nagy része olvasmányos, novelláskötet lévén akad, amelyik nem könnyen találja meg az olvasót. Kiválóan alkalmasak azonban arra, hogy karácsony közeledtével vagy elmúltával felidézzék bennünk az ünnepi hangulatot és az olvasás idejére mi is feltöltődhessünk.

Sásdi Tamás