Czank Nelli: Mauritius, az édeni menedék. 2022.

A lelkesen túlórázó gyakornok, Lily sikkasztásra figyel fel egy táblázat által és ezt jelenti is a cég vezetőjének, Thomas Crystalnak. Ő bevonja egy FBI-os öreg barátját, Petert a nyomozásba. Azonban Mr. Crystal rosszul lesz, a helyettese pedig nem hosszabbítja meg Lily próbaidejét, akiről időközben kiderül, hogy ő tüntette el a pénzt. Peter Lilyt biztonságba helyezi egy régi kedves ismerősénél Mauritiuson, így a lány a New York-i zord télből a szabad nyárba csöppen. Felfedezi a szigetet és közben kisebb románc szövődik az egyik helyi idegenvezető, Nick és közte. Minden szép és jó lenne, ha odaát nem zajlana éppen a nyomozás és a sáros ügyvezető-helyettes nem akarná éppen az ő csalását leleplező, eminens gyakornoklányt szemmel tartani…

Czank Nelli könyve egy nagyon izgalmas romantikus elemekkel átszőtt krimi. Ugyan végig tudjuk, kinek van vaj a füle mögött, mégis olyan a történet, ami magával ránt és nem ereszt el minket. A krimiszál egy céges csalás utáni nyomozást mutat be, ahol a lelkes gyakornoklány felfedezi a sikkasztást és aztán a védett tanúk szerepébe kerül. Azonban élvezi ezt a szerepet, mivel nyaralni küldik a távoli és rendkívül szép Mauritiusra. Miközben kibontakozik közte és az idegenvezetője között a románc, az olvasó, ha még nem járt ezen a gyönyörű tájon, ő is velük nyaralhat és megismerheti magát a szigetet, a történelmét és az élővilágát egyaránt. A sziget megismerése, a nyomozás és a romantika mellett a szerző a nagy csavarról is gondoskodik a történet folyamán, amelynél az olvasó szája biztosan nem marad csukva.

A főszereplők közül Lily az ártatlan, szerethető lányzó, aki élvezni is akarja az életet, de nehezen tud kikapcsolni, mert szorong attól, mi történik otthon. Ezt próbálja feledtetni Nick, aki idegenvezető lett, miután egy nagy csalódás miatt ide jött a szigetre. Ő az a férfi, aki „nagyon szereti a női nemet, de az igent még jobban”, a jófajta nőcsábász, aki a komfortzónájából éppen kilépni készülő Lilyt rendesen elbűvöli. És ott van a kötet főgonosza, Ethan, aki ellentéte Nicknek – csak hogy egy klasszikust idézzek – a „legrosszabb rossz, a megtestesült gonosz”. Csalja a feleségét, aki mellesleg az ügyvezető felesége és mellette még a cég pénzét is ellopja, és mindenkit sakkban tart. A krimiket kedvelő olvasó bizonyára ilyennek képzeli az igazi negatív karaktert, az életben viszont senki sem találkozna egy ilyen emberrel.

A kötet szövege rendkívül olvasmányos, a szerző a humort sem nélkülözi a történetben, mellette főként a Lilyre vigyázó Azumi szájába ad nagyon nagy bölcsességeket, amelyek közül szerintem ez a legerősebb megfogalmazás:

„Úgy láttam idáig a beszélgetéseink alkalmával, hogy meglehetősen szabálykövető vagy. Nehezen fogadod el még azt is, hogy a biztonságod érdekében kell füllentened. Ez persze nem baj, csak a munkám során megtanultam, hogy nem mindig hasznos. Érdemes időnként engedni, hadd történjenek úgy a dolgok, ahogy történnek. Az én véleményem az, hogy ugorj egy nagyot, kifelé a komfortzónádból. A legérdekesebb dolgok ugyanis azon kívül vannak.”

A bölcsességek mellett pedig a romantika és a krimi kedvelői is egyaránt izgulhatnak, hogy vajon sikerül legyőzni a céget és annak vezetőjét sakkban tartó csalót? Vajon Nick és Lily románca csak egy kaland? Az olvasó erre is választ kaphat a kötet lapjain, amely garantáltan motiválja arra, hogy minél előbb a végére érjen.

 

Sásdi Tamás