Horváth F. Dániel: A Youtuber szerelme. Gyémántfelhő Kiadó, 2022.

"Tudod, én azt hiszem, minden kapcsolat alapja a bizalom, legyen szó akár barátságról, akár szerelemről. Ha ez megtörik, onnantól kezdve mindennek vége. Ha nincs bizalom, akkor semmi sincs."

Alex Zorro álnéven egy nagyon jól működő Youtube csatornát üzemeltet, nagyon sok követővel, az igazi arcát szinte sose lehet látni. Minden jól menne, csak még sose volt barátnője és 23 évesen már a szüleinek sem tetszik, hogy egyedül van és szerinte a testalkata se éppen egy férfiideálé. Egy napon felkeresi a nagyon szép, de buta Rebeka, aki egy vásárlás alkalmával kiszúrta, hogy ki ő és kinyomozta hol lakik. Megkéri, hogy segítsen neki követőket szerezni, cserébe eljátssza, hogy ő a barátnője. Alex először nemet mond, majd nagy nehezen belemegy az alkuba és megkezdődik a közös munka, közös baráti társaság, közös magánélet. Azonban az alkuba beletartozik, hogy ha Rebeka eléri a százezer követőt, akkor otthagyják egymást. Ez pedig vészesen közeleg, és még szembejön egy fruska is, akinek szemet szúr a nem mindennapi kapcsolat…

Horváth F. Dániel regénye egy napjainkban játszódó romantikusnak is mondható történet, amelybe a szerző belevitt némi ironikus humort és egy kisebb kritikát napjaink párkapcsolatairól, a cselekmény leírása közben többek között a randizás lélektanáról is megoszt egy érdekességet:

„Ha randizni mész, igyekszel a legjobb színben feltüntetni magadat, hogy a másik főnyereménynek tartson. Nem mondod el neki, mi idegesít fel, mitől félsz, mitől szorongsz, miért hagyott el az exed, mik a hibáid és mi az, amit úgysem fogsz tudni megadni neki. Játszod az erős és határozott felnőttet, aki mindig vidám és szórakoztató, akivel kaland az élet és kéjutazás a szerelem, remélve, hogy beveszi, és hajlandó veled összejönni. Ha Facebook vagy Insta profilt csinálsz, a legjobb és legszexibb képeidet teszed fel, hogy azt gondolják, áloméleted van… Mindenki hazudik, csak valaki bénán csinálja, valaki meg ügyesen.”

A fő cselekmény egy érdekkapcsolat, amiben eleinte a szerelemre éhező fiú szenved, mert igazából sose lehet az övé a gyönyörű lány, aki papíron az övé egy darabig. Ugyanakkor láthatunk pozitív példát is a két mellékszereplő, a furcsa pár baráti körébe tartozó Ricsi és Fruzsi által, akik az igazi párkapcsolatot testesítik meg a könyv lapjain:

„– Egy csomó házasság válással végződik. Ti mégis együtt vagytok még.
– Ó! Hát… szívem? – nézett tanácstalanul Ricsire, és zavartan elnevette magát. – Van titkunk?
– Szeretjük egymást! – tárta szét a kezét a fiú.
– Na jó, de kezdetben minden szerelmespár szereti egymást! – húzta fel a szemöldökét Eliza. – Akkor ez biztosan nem elég.
– Talán a türelem…- találgatott Fruzsi. – Ahhoz, hogy egy kapcsolat hosszú távon működni tudjon, ez a legfontosabb. Türelem, türelem és türelem.”

Maga a kötet egy fejlődésregénynek is felfogható, ahol kiderül, hogy a valójában lelketlen lány, akit eleinte nem kedvelünk, mert nem tudunk azzal azonosulni, hogy érdekből felszed egy ártatlan fiút, csak hogy sikeres legyen, a végére kiderül, hogy érző lélek. Maga a történet szövege rendkívül olvasmányos, a kötet féltégla alakja senkit se tántorítson el, mert könnyen lehet vele haladni. Romantikusnak mondható történet révén található benne egy-két szirupos rész, de ezt ellensúlyozza napjaink párkapcsolatainak kritikája. Ajánlható bárkinek, aki egy könnyed olvasmányra vágyik!

Sásdi Tamás