Sarah Jio: A Primrose Hill-i könyvesbolt. Central Kiadói Csoport, 2023.

„Az emberi szívet csak egy bizonyos határig lehet erőltetni, utána a saját útját járja.”

Valentinát tizenéves korában egyik pillanatról a másikra elhagyta az édesanyja. Évtizedekkel később megtudja, hogy meghalt és rá hagyta az Angliában található könyvesboltját. Valentina átkel az öreg kontinensre az örökségéért. Miközben megszokja az új környezetet, az örökölt üzlet mellé egy kirakós játék darabkáit is össze kell raknia…

Sarah Jio regénye két idősíkon játszódik, amelyben nagy szerepet kap a könyvek iránti szeretet és egy cseppnyi romantika, közben pedig két nő életének egy-egy új kezdetét követhetjük végig. Mindkettejük története egy-egy sikertelen kapcsolat után kezdődik. Az 1960-as évek végén Eloise miután más nővel látja a kiszemeltjét, Edwardot, Frank karjaiban köt ki, akivel az USA-ba költözik, és évekkel később megszületik Valentina. Vajon mi vezet ahhoz, hogy Eloise csak úgy elhagyja a családját? A lassan kibontakozó, de érdekesen bemutatott történetszálban természetesen választ kapunk rá.

A jelenben Valentina megörökli minden könyvmoly álmát, egy könyvesboltot. Az örökség mellett betekintést nyerhetünk Val könyves blogger tevékenységébe is, amelyben fontos szerepet játszik Az utolsó tél című könyv. Talál benne egy titokzatos nevet, ezáltal itt is izgulhat azért az olvasó, hogy vajon létező személy-e az a titokzatos Daniel Davenport?

A könyv két főszereplőjét könnyen meg lehet kedvelni, különös szimpátiát kölcsönöz, hogy mindkettő nagyon szereti a könyveket. Maga a történet egyből székhez szegezi az olvasni szerető embert, hisz árad belőle a könyvek imádata. Ezeket a következő idézetek szemléltetik a legjobban:

„Semmi baj nincs azzal, ha valakinek túl sok a könyve.”

„Egy kedvenc könyv olyan, mint egy régi barát, aki tárt karokkal vár.”

„Az a helyzet, hogy ha egyszer elveszel egy történetben, akkor el akarsz veszni egy másikban is. Ez egy öngerjesztő dolog.”

„A legjobb könyvek téged választanak.”

Az olvasásról kifejtett gyönyörű gondolatok mellett a kötetet a szerző gördülékeny stílusa teszi különlegessé, ami garantálja, hogy szívünkbe zárjuk Primrose Hill régi és új tulajdonosait és szinte észre sem vesszük és a történet végére értünk. Olvasás közben pedig eljátszhatunk azzal a gondolattal, milyen lenne, ha nekünk is lenne egy hasonló boltunk. Az olvasást, mint életformát űzőknek kötelező olvasmány!

Sásdi Tamás