Sophie Benedict: Grace Kelly és a szerelem eleganciája. Kossuth Kiadó, 2021.

„Mi lehet szebb, mint eljátszani valaki mást? Valaki másnak lenni, ha csupán néhány óráig is?”

Tizenéves koromban láttam a híres mozicsatornán egy dokumentumfilmet egy színésznőről, aki – ahogy azt Kautzky Armand jellegzetes hangja felkonferálta az ajánlóban – „mindent elért, amit akart” Magára a dokumentumfilmre kevésbé emlékszem, de akkor megfogott Grace Kelly karaktere, aki színésznőből monacói hercegnő lett. Így nem volt kérdés számomra, hogy a Kossuth Kiadó Különleges sorsok – Regényes életek című sorozatában a róla szóló kötetet el fogom olvasni.

Maga a könyv egy kellemes kis limonádé, amely egy érdekes karriert mutat be rendkívül könnyed stílusban. Az elején megismerhetjük a nagyravágyó Grace-t, akinek a nagyon szigorún szülők a korabeli szokásos női sorsot szánják, vagyis ne legyen önálló gondolata, menjen férjhez és szüljön gyerekeket. Azonban őt túlságosan jól nevelték és mindenáron el akarja érni célját, és a családtagjaihoz hasonlóan „ha valamit igazán akart, azt mindig el is érte.” Tanúi lehetünk, ahogy nehezen, de kiharcolja, hogy mehessen New Yorkba színészetet tanulni, ahol részletes betekintést nyerhetünk a korabeli képzésbe. Mellette átélhetjük, milyen volt a korabeli fiatalok élete, képet kaphatunk a szórakozási szokásokról, a pasi csajozási fortélyairól. Egy jelenetben a későbbi szexszimbólum, Marilyn Monroe is felbukkan, és ezt a részt talán tekinthetjük írói fantáziának, legalábbis jómagam kevésbé tudtam elhinni olvasás közben, hogy a karrierje elején álló bombanő pont a vidéki szolid kislánnyal kezd el lelkizni.. A főiskola közben Grace átéli az első nagy szerelmet a tanárával, akit a szülők nem fogadnak el zsidó vallása miatt. A főiskola elvégzése után nagyokat ugrunk az időben és olyan epizódokba pillanthatunk bele, mint a Gary Cooperrel való kapcsolata és Alfred Hitchcock-kal való barátsága és a vele elért sikerek. Karrierje csúcsa természetesen az Oscar-díj elnyerése és ezt követően ismerkedik meg Rainer monacói herceggel, ami elhozza számára a nagy szerelmet, ami óriási változással jár életében.

A szerző kezdetben egy szolid intelligens lánynak ábrázolja a főhőst, vélhetően a való életben is hasonló jellem volt. A környezetével rendkívül kedves, amikor barátnője Cai teherbe esik, bátorítja, hogy minden rendben lesz és ez a rész egy kicsit olyan, mintha a Dirty Dancingből emelt volna át  egy jelenetet a szerző, csak a férfiak nélkül. Grace-ben nagyon kevés mély gondolat is megfogalmazódik a regény elején, a leghangsúlyosabb a következő:

„Soha nem volt irigy. Ha valaki jobb volt nála, akár balettben, akár úszásban vagy a színdarabokban, amelyekben régebben játszott, ő abban mindig ösztönzést igyekezett látni. Mi sem egyszerűbb, mint lekicsinyelni mások sikereit, és ezzel elterelni a figyelmet önmagunk kudarcairól. Sokkal jobb azonban, bár nehezebb is, ha példát veszünk a jobbakról, és próbálunk megfelelni a kihívásoknak.”

A helyszínek közül kiváló leírást kapunk a nagyváros New Yorkról, ahol pezseg az élet és mindig történik valami, egy forgatás során elkalandozhatunk kicsit a gyönyörű Afrikába, bepillanthatunk Hollywood kegyetlen világába és kapunk egy nagyon pici szeletet Monacóból is.

A szerző a korabeli társasági élet, képzés és a helyszínek mellett kissé kispórolta a történelmi hátteret, mindössze annyit tudunk meg, hogy a második világháború után vagyunk, egy kicsit megjelenik az antiszemitizmus problémája is.

Magával a könyvvel rendkívül gyorsan lehet haladni a könnyedségének köszönhetően, a nagyin kevés mély gondolat mellett olykor a szerző egy kis vidámságot is csempész a történetbe, amelyet kiválóan példáz az a jelenet, amikor rendre utasítja Marlon Brandót az ügynökségen várva. Mégis valami hiányzik ebből a történetből, ami igazán magával ragadná az olvasót. Mindenesetre aki Grace Kelly élete iránt érdeklődik, annak kötelező olvasmány!

Sásdi Tamás