Szollár Bence: Otthagyod a fogad. Talentum House, 2023.

„Akkor zárul le egy ügy, ha a kirakós minden apró darabja a helyére került.”

Robert Wilson nyomozó arra ébred, hogy kórházban fekszik és szinte nincs egy ép testrésze. Mint megtudja, kómában volt és természetesen nem emlékszik semmire. Pedig hősként ünneplik, mivel sikerült ártalmatlanná tennie az utóbbi idők legbrutálisabb sorozatgyilkosát, akit csak Fogtündérként emlegetnek. Társa, Oliver segítségével próbálja visszaidézni az emlékeit a rendőrségi iratok segítségével, egy idő után aztán újra előjönnek az emlékei. És akkor megint történik valami…

Szollár Bence neve eddig horrornovellák által volt ismerhető, első regénye egy rendkívül izgalmas és mély mondanivalóval rendelkező thriller. Egy rendkívül brutális sorozatgyilkost üldözünk a történetben, aki ártatlan lányokat szabadított meg szó szerint a fogaiktól és a szemüktől, a szemük helyébe pedig egy-egy fogat tett. A szerző nagyon izgalmas leírásban vezeti rá az amnéziás főhőst a megoldásra, miközben az fokozatosan visszanyeri az emlékeit. Közben pedig olykor hátborzongató jeleneteket is átélünk, főleg a Fogtündér esetei által, de eléggé rémisztő leírást kapunk, amikor a főhőst a Fogtündér holttestének azonosítására kísérik a boncterembe. Amikor pedig már azt hinnénk, szinte mindent tudunk, és csak azt várjuk, hogy a főhős visszanyerje az emlékezetét és lássuk hogyan kapta el a pszichopata sorozatgyilkost, akkor újabb brutális gyilkosságok történnek, és a szerző behozza a szokásos nem várt fordulatot az addig se nagyon unalmas történetbe.

A szereplők közül a két nyomozó kapcsolata a szokásosnak mondható, nyomozós filmekben megszokott zsarupárosé, ahol az épen maradt társ aggódik a kollegájáért és ott segíti, ahol tud neki, míg természetesen a főnökük egyfolytában a szabályzattal jön, de mivel a beosztottja egy igazi hős lett, nem tehet semmit. Maga a főszereplő, Robert pedig egy nagyon érzékeny lélek, akinek korábbi életét megismerve láthatjuk, hogy nehezen viselte a nyomozást, aggódott a lányáért és az alkoholhoz nyúlt, ami feszültséghez vezetett közte és felesége között, mivel ez korábban is megtörtént már és akkor bántalmazta feleségét. A lelki terhek mellett a szerző fizikailag sem kíméli Robertet, aki rendesen megkapja fizikailag a magáét a történet során.

A rendkívül brutális és fesztültségtől nem mentes történetben mély mondanivaló is található. Azon kívül, hogy egy pszichopata gyilkos alakja körvonalazódik ki előttünk, megjelenik az alkoholizmus és a családon belüli erőszak problémája is. A kötet egyik legfontosabb üzenete pedig a következő:

„Világunk igenis gonosz és kegyetlen, teli veszéllyel és ártó szándékkal, és csak rajtunk áll, hogy változtatunk-e ezen.”

A kötet szövege rendkívül olvasmányos, a történet könnyen beszippanthatja az olvasót és elég gyorsan végére is érhet a brutalitás ellenére. A szerző olykor még a morbid humorát is megcsillantja, főleg ilyen párbeszédekben:

„– Biztosan halott?
– Maga teljesen megbolondult, Morton! Kitörte a nyakát, ha elfelejtette volna, és ezt nem igazán szokás túlélni.”

Aki kezébe veszi ezt a könyvet, egy garantáltan brutális és izgalmas történettel lesz gazdagabb, így bátran ajánlható a krimik és thrillerek szerelmeseinek!

Sásdi Tamás