Cornelie C. G.: Bármi megtörténhet. 2019.

„Ha itt siratod magad és az életed, nem jutsz közelebb a megoldáshoz. Mert biztosan van megoldás! Ha valahogyan ide kerültél, akkor meglesz az a visszaút is.”

Millie éppen szakítani készül a párjával, de előtte elkíséri a szüleihez egy vacsorára. Útközben a Golden Gate hídon földrengés éri őket és az autóval a vízbe esnek. Millie pedig egy ismeretlen helyen ébred, egy csónakban feküdve, ahonnan két férfi menti ki…

Cornelie C. G. regénye egy nagyon kellemes, könnyed történet, amelyben elegyedik a disztópia enyhe romantikus elemekkel. Főhősünk, Millie egy baleset után mesés faluba kerül, amelynek a világát az írónő nagyon részletesen és érdekesen bemutatja nekünk. A faluban kedves emberek laknak, akik maguk termelik meg az élethez szükséges dolgokat és összetartóak. Mindenféle modern kütyüktől mentesen zajlik itt az élet, amely eleinte furcsa a másik világból idecsöppent lánynak. A főhősünk szemén keresztül bepillantást nyerünk, a helység vezetésébe és nagyon részletesen az oktatásába, de az írónő még az emberi kapcsolatokat is nagyon szépen ábrázolja benne, és kiválóan kalauzolja az olvasót az általa teremtett tájakon. Az itt élő emberek elődei egy emberöltővel korábban vándoroltak ki a nem messze található Birodalomból, amellyel most is gazdasági kapcsolatot tartanak fenn. Az itt élők és a Birodalomból itt szabadságát töltő orvos, Michael elbeszélése alapján megismerhetünk egy modernebb körülmények között élő, kontroll alatt levő társadalmat is, ahol teljesen elvész az ott élők szabadsága.

A kötet főszereplője fentebb említett Millie, egy modern, de könnyen megkedvelhető lány, aki nagyon megszereti ezt a különleges falut. A Birodalomból származó orvos, Michael kezdetben ellátja a lány sebeit, majd a történet folyamán egyre jobban érezhető, izzik közöttük a levegő és izgulhatunk azért, hogy a két különböző világból származó szereplő vajon összejön-e egymással és ha igen, van-e közös jövőjük? A történet másik fontos kérdése, hogy vajon Millie visszajut-e a saját világába?

Az írónő a nem mindennapi történetbe legjobb szokása szerint mély gondolatokat is belesző az emberi kapcsolatokról, amelyek közül szerintem a következők a legjobbak:

„Nemcsak az számít, hol, kikkel vagy együtt, hanem az is, hogy ki vagy valójában és mit teszel. Te számítasz.”

„– Azt hiszem, nincs más választásom – felelte Millie lemondóan.
– Hogyne lenne! – nézett rá komolyan Michael. – Mindig válassz a kedved szerint, hogy később ne kelljen megbánnod semmit.”

„Ha valamit megtanultam Liamtől, akkor az az, hogy minden pontosan akkor és úgy történik, ahogy annak történnie kell. Semmivel nem korábban.”

Ezek mellett az írónő természetesen a humorát is megcsillantja, amely főleg Millie és Michael olykor parázs párbeszédeiben nyilvánul meg:

„– Lennél az asszisztensem? Minden orvosnak jár, gondolom, nálatok is.
Millie vágott egy fintort. A helyzethez méltó válasszal készült.
– Sajnos nincs kecskegyógyító köpenyem, pedig milyen szívesen mennék”

Az írónő a tőle megszokott gördülékeny stílusban írta meg a könyvet, amely már az elejétől fogva beszippantja az olvasót és nem ereszti. A kötet jó szórakozást nyújt egy kellemes, de magvas gondolatokat is tartalmazó, könnyed történetre vágyó olvasónak, akit garantáltan magával ragad a szerző által teremtett különleges világ!

Sásdi Tamás