Czank Nelli: Menekülés, New York, szerelem. Erawan Könyvkiadó, 2021.

„– A kutatás egy csodás dolog, sokak szolgálatára.
– Ahogy a művészet is az.”

A leendő művészettörténész Lori nagybátyjának segítve vállal alkalmi kísérést magányos embereknek különböző rendezvényekre. Most épp egy számára is szimpatikus fizikus társaságában kell megjelennie egy nagyon fontos rendezvényen, aki egy találmányához szeretne támogatást szerezni. A magas kormányzati szereplőket is felvonultató eseményen azonban egy nem várt dolog történik…

Czank Nelli jelen könyve egy újabb izgalmas történet, amelyben ismerve az írónőt jellemző stílusjegyeket, tudjuk már az első oldalak után, hogy nem fogunk unatkozni. Az izgalmas és fordulatos enyhe romantikát is tartalmazó krimiben most egy kutatás kellős közepébe csöppenünk, ahol képet kapunk arról, hogyan zajlik a feltalálók élete, milyen megpróbáltatásokat kell kiállniuk, hogyan szereznek támogatókat a találmányaikhoz és főképpen mi van akkor ha ketten próbálkoznak ugyanazon dolog előállításával.  Történet krimi szála pedig abba nyer bepillantást, hogy mi van ha az adott találmány a nagyobb halak szemét szúrja, akiknek a már létrehozott egzisztenciájukra mindez veszélyes is lehet. A technikatörténetet különösen kedvelő olvasónak pedig külön érdekesség, amikor a szereplők Nikola Tesla munkásságáról cserélnek eszmét párbeszédükben.

A történet főszereplői szerethető figurák, Lori a nagyon kedves és talpraesett művészlélek, akinek sokszor van helyén az esze és Alex, a munkájának élő fizikus, de róla is kiderül, hogy akár egy akcióhősként is megállja a helyét, ha úgy hozza a sors. A történet romantikus szála az ő kapcsolatukra hegyeződik ki és nagy kérdés, hogy az alkalmi kíséretnek indult ismeretségből lesz-e valami, vagy a történet folyamán csak a forró kását kerülgeti a két főszereplő. A mellékszerepben pedig az írónő Teremtő erő című kötetben megismert John Morton magánnyomozó és Philipp Bolton ügyvéd is megtalálható, előbbi viszi benne természetesen a prímet és hozza a történetbe a kegyetlen humorfaktort, amit már a megjelenésekor be is élesít a magánnyomozó foglalkozásának meghatározásával:

„Egy magánnyomozó gyakorlatilag olyan, mint egy gyóntatópap, csak jobban szereti a whiskyt.”

Természetesen a karakterek közül nem hiányozhatnak a negatív oldal képviselői sem, hőseinket üldözik és néhol elég durva kalamajkába is keverednek. Nem hiányozhatnak a korrupt politikusok sem, és ha mindez nem lenne elég,  az írónő mindig kész meglepni minket a kevésbé várt fordulattal az egyik mellékszereplő irányában.

A történet könnyen magával ragadja az embert és nem ereszti, ez köszönhető az írónő kiváló stílusának. Miközben izgulunk a szereplőkért, nem maradhatnak ki a különleges gondolatok az írónőtől és természetesen az érdekes megjegyzések, például az ilyen viccesnek mondható szösszenetek:

„Az erősen dolgozó légkondicionáló nemcsak a levegőt hűtötte le, de a kedélyeket is.”

A kötet kiváló kikapcsolódást nyújthat a könnyed, humoros olvasmányra vágyóknak, akik egy kiváló. kissé romantikus krimivel lehetnek gazdagabbak, ha kezükbe veszik ezt a könyvet!

Sásdi Tamás