Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten. Könyvmolyképző Kiadó, 2020.

„Ambrózy báró mellett megtanultam, hogy a gyanú sosem elég. Mindig bizonyságot kell szerezni.”

A Millenniumot ünneplő Budapest forgatagában rejtélyesen eltűnik egy leány. Évekkel később a testvére, Milli próbálja megtalálni, aki Marosvásárhelyről felutazik a fővárosba. Fel is keresi a profi magánnyomozó, magának való Ambrózy Richárdot, hogy segítsen neki. A félkarú báró pedig vonakodva, de belemegy a nyomozásba, közben pedig egy brutális gyilkosság is történik Milli családjában.

Böszörményi Gyula könyve egy nagyon izgalmas, történelmi krimi, amelyben egy titokzatos rablást és egy brutális gyilkosságot derítenek fel főhőseink. A főszereplőket könnyen meg lehet kedvelni, a cseppet sem kedvesnek tűnő Ambrózy báró kiváló nyomozó, aki mindig ott van ahol kell és végtaghiánya ellenére száz százalékot belead abba, hogy megoldja azt az ügyet, amivel Milli megbízta.

Milli a századelő azon hölgyeményei közé tartozik, aki művelt, sokat olvas és nem érdekli, ha olyan dolgokba vágja a fejszéjét, amelyeket előtte csak férfiak foglalkoztak. Különös is ez egy olyan világban, ahol érezhetjük, hogy a női emancipáció még gondolatban sem jelent meg. Millit jellemét legjobban Ambrózy báró fejti ki a történet során:

„A kisasszonyt nem kell félteni – mosolygott rám jéghidegen a báró. – Úgy tűnik, ő akkor is mindig a legrémesebb helyeken bukkanna fel, ha ezer gőzmozdony próbálná a másik irányba vonszolni.”

Könyvekkel foglalkozó ember számára Milli édesapja, az öreg Hangay Árpád személye hoz némi szívmelengető érzést olvasás közben, aki a marosvásárhelyi könyvesboltban dolgozik és tevékenységét a szerző nagyon részletesen bemutatja.

Az író nagyon szépen felfesti a történet kezdetén a történelmi hátteret, ezáltal mi oda képzelhetjük magunkat a Millenniumot ünneplő Budapestre, ahol elég részletesen megismerjük többek között a Széchenyi- és a Gellért-hegy környékét, a szerző pedig nagyon szépen rja le az ezeréves ünnepségeket ünneplő Budapestet:

„A csodás hídon átkelve a látogató úgy érezhette, hogy egyenest a történelem mesés legközepébe csöppent, ahol együtt létezett az ősi múlt, a gőzgépektől, elektromosságtól sistergő, izgalmas jelen, és kicsit tán a remélt holnap is, mely különös találmányok, tudományos bemutatók és hőlégballonos repülés képében mutatta meg magát.”

A gyönyörű város leírása mellett képet kapunk arról, hogyan bántak a grófi családoknál a cselédekkel és betekintést nyerhetünk egy cirkusz működésébe is.

A kötet szövege rendkívül olvasmányos, köszönhetően az író stílusának, amely könnyen beszippanthatja az embert. A cselekményben nagyon jól adagolja a humorfaktort, amely leginkább Milli csípős megjegyzéseinél tűnik fel, a humorbomba mellett pedig az író olykor érdekes gondolatokat is belesző a szövegbe:

„Ha érdekes helyen jár az ember, az idő szinte megbolondul, s oly nyargalásba kezd, hogy mire kettőt pislantunk, már el is szaladt a nap.”

„Úgy van az, hogy amikor az ember azt hiszi, nincs több remény, akkor szokott felpercenni az új nap első sugara!”

Külön kiemelendő, hogy a fejezetek végén az író elmagyarázza a szövegben idegen nyelven felbukkanó szavakat és bemutatja röviden azokat az amúgy valós személyeket, akik felbukkannak a történet során. Mivel sorozatról van szó, a szerző nagyon nagy motivációt is ad az olvasónak, hogy a következő részeket is elolvassa. Ez a kötet ajánlható bárkinek, aki egy nagyon izgalmas, humoros történelmi krimit szeretne olvasni!

Sásdi Tamás