Pataki Eszter és Pataki Krisztina: 512 méter. Talentum House, 2022. 

 

Anna a környezetvédő mintadiák, együtt él testvérével, Emmával és az író édesapjával, aki rajtuk teszteli a készülő könyveit. A két testvér pedig egyfolytában egymást ugratja. A család tagjai régen beszéltek már egymással komolyan, pedig lenne miről. Gergő valamikor úszóbajnok volt, de amikor rájött hogy az edzője kikezdett az édesanyjával, és ebből az afférból megszületett a mostohatestvére, nemigen szeret otthon lenni, inkább az osztályából a Szili Balázs vezette bandával züllik esténként. Mindkét fiatal a Hélia-tó túlpartján él, és egyik kedvenc időtöltésük, hogy a másik partot kémlelik távcsövükkel, ami mintegy fél kilométerre van egymástól. Egyszer egyszerre kémlelik a túlpartot, majd meglátják egymást, először csak táblákkal üzengetnek egymásnak, majd a Messengernek köszönhetően chatben kezdenek el egymással ismerkedni…

A Pataki-lányok debütáló regénye két fiatal szemszögéből mutatja be napjaink népszerű ismerkedési formájának minden szegmensét. Végigkövethetjük, ahogy a két fiatal a kezdeti ismerkedős üzenetváltás után a chaten keresztül egyre közelebb kerül egymáshoz, úgy, hogy életükben nem is találkoztak még. Maguk a karakterek szerethetőek, Anna a túlzottan jó kislány benyomását kelti, de azért őt is ki lehet hozni a sodrából, míg Gergő a nagyon vagány srác, akinek a lelke mélyén vajból van a szíve és ez az ami összehozza a két különböző karaktert. Gergő elbeszéléseinél kicsit zavaró lehet a túl sok trágár beszéd, de lényegében a mai fiatalok (sőt, a húsz évvel ezelőttiek is így tették) így beszélnek egymással. Külön kiemelkedő, hogy amikor az ismerkedésnél a zenére terelődik a szó, a lányok a kevésbé ismert mai slágerek helyett igazi örökzöld magyar dalokkal színesítik a történetet.A cselekmény mellett a sorok között mély érzésű gondolatokat olvashatunk többek között az emberi kapcsolatokról, a félelemről és a szeretetről. A szöveg könnyen befogadható, olvasmányos, olykor az iróniát sem nélkülözi. Külön érdem, hogy a messengeres beszélgetés buborékokban van különválasztva a normális szövegtől. A cselekményt pedig pár illusztráció hozza hozzánk közelebb. Ez a kötet bármely olvasónak ajánlható, aki egy nagyon kedves történettel szeretne gazdagabb lenni, amelyben napjaink ismerkedési formája is szerepet játszik!

Ezt a csodás történet a második közös olvasásunk volt Nikyvel a Könyvelvonó Blogról, az ő véleményét a következő linken lehet olvasni:    

https://konyvelvono.blogspot.com/2022/07/pataki-eszter-pataki-krisztina-512-meter.html 

 
 
Sásdi Tamás