Bogár Erika: Jádeszív. NewLine Kiadó, 2022. 

Mark Aretas különleges bűnügyekre specializálódott nyomozó, ő kezd el nyomozni, amikor eltulajdonítanak valahonnan egy középkori ritkaságot. Különleges ember, aki egy baleset folytán elfelejtette mi történt vele élete nagy részében, viszont a középkorról betéve tud mindent, hiszen valamikor egyetemen oktatott, de összekülönbözött a főnökével és távoznia kellett. Rendőrként az a típusú nyomozó, aki sosem ússza meg ép bőrrel az adott akciót. A mostani után pedig rejtélyes sebesülések jelentkeznek rajta, amelyek mindenkit a középkorra emlékeztetnek. És a nyomok is egy másik idősíkra vezetnek…

Bogár Erika könyve, egy különleges történet, amely két idősíkon játszódik. A jelenkorban két zsaru próbál felgöngyölíteni egy ügyet, miközben fokozatosan kiderül, hogy egyikük középkorihoz hasonló világból, Dilalionból származik. Természetesen mit sem ér egy nyomozós regény a jó és a rossz csatája nélkül, és itt megkapjuk mindkét világ negatív karakterének összefogását, amelyben a főhős természetesen felveszi ellenük a harcot. Mark pedig az a főhős, akiről a középkori lovagokat lehetne mintázni. Lovagias, harcol az igazságért, óvja a rábízott testvérét, a jelenkorban nagyon beteg Lilyt és még a mesebeli királykisasszony szerepében tündöklő doktornőnek is teszi a szépet.

A kötetből nagyon érezhető az írónő középkor iránti szeretete. Amikor a jelenkorban vagyunk, akkor is a középkorral foglalkozik a főhős, vagy egy korabeli történésről tart előadást Elizának, mint például a keresztes háborúk. Vagy az eltulajdonított középkori tárgyak után nyomoz. És még úgy is sebesül meg sokszor, mintha egy középkori fegyver vagy kínzás okozná a sebesülést. A szerző emellett egyfajta kritikát is elmond a jelenkorról, amikor a Dilalionnal hasonlítja össze, hogy a két világ között átutazók miért betegszenek meg sűrűn:

„A félelem elgyengíti a testet. Ebben a világban rengeteg a félelem, a mi szívünk számára ez sokkal megterhelőbb, mint az itteniek számára – persze idővel őket is tönkreteszi a saját világuk. Tönkremennek, belebetegszenek a rettegésbe és a gonoszságba. Itt hosszabb ideje uralkodik a Gonosz, mint Dilalionban, a tárgyak átitatódtak félelemmel, haraggal és gyűlölettel.”

A kötet szövege könnyen olvasható, az olvasó szinte észre se veszi és a máris a folyamatosan kibontakozó, nagyon izgalmas történet végére ér. A szerző olykor az ironikus humort sem nélkülözi és ez főleg a jelenkori részekben olykor az amerikai akciófilmek zsarupárosaira emlékezteti az olvasót, míg a középkori idősíkban élvezhetjük a korabeli csatajelenetet, a lovagi erényeket és a kihagyhatatlan sárkányt is. Garantáltan élvezetes történet, amely nem hiányozhat a kalandregényeket és a középkort kedvelő olvasó polcáról!

Sásdi Tamás