Buótyik Dorina: Az egyiptomi királynő rejtélye. NewLine Kiadó, 2021.

 

A frissen házasodott Gracie Simpson nászútra készül Louis társaságában, más nem is lehet az úti cél, mint Kairó. A repülőtéren épphogy megúsznak egy terrortámadást és eltűnnek Gracie iratai is. Apja, Adam siet a segítségére, aki a csodás új barátnőjét, Dora-t is bemutatja az ifjú házasoknak. És ha már két egyiptológus újra összekerült, kezükbe akad egy rejtélyes sztélé is, amelytől Gracie-nek látomásai támadnak, amitől Szobeknoferuré korában találja magát. Közben a városban garázdálkodik valaki, aki Habibinek nevezi magát és számos múzeumot kirabolt már. Utánuk meg egy CIA ügynök nyomoz. A szálak meg nagyon durván összeérnek…

Buótyik Dorina második könyve egy több szálon futó regény, amelyben elegyedik a történelem, a fantasy és a krimi. A történelmi szál megint külön dicséretet érdemel, az első részhez hasonlóan megint egy időszakot választott – ha csak említés-és látomásszinten is -, amelynek témája nincs telítve, így unikumként hat a történelmi regényeket kedvelők számára. Külön kiemelendő, hogy nagyon részletesen bepillantást nyerhetünk a régészeti terepmunkába és a tudományos feldolgozásba is, mintha mi is Gracie-vel és édesapjával vizsgálódnánk a leletek után. A történet végéről most sem hiányozhat magyarázatként a megidézett korszak bemutatása, az olvasó ezzel is gazdagabb lehet, mivel Szobeknoferurét és a Középbirodalom végét nem nagyon tanítják középiskolában.

A történet az írónő első regényéhez hasonlóan könnyen követhető, a több szálon való elindulásnál ugyan rá kell hangolódni az eseményekre, de amikor összeérnek a szálak, akkor nagyon izgalmas lesz a regény és a végén nem hiányozhat a csattanó sem, amitől nézünk egy jó nagyot.

A szereplők szinte ugyanazok a szerethető karakterek, akiket az első részben megismerhetünk, de az újakat is könnyen meg fogjuk kedvelni. A kötetet nagyon áthatja az egyiptomi hangulat, rövid, de gyönyörű tájleírásokat is kapunk az írónőtől, mintha mi is ott lennénk a csodálatos helyeken. Ez a kötet elsősorban ajánlható az Egyiptomot és a történelmi regényeket kedvelőknek, de aki egy izgalmas történetre vágyakozik, az is bátran kézbe veheti!

Sásdi Tamás