Mítoszok ködében (szerk.: Kiss Ildikó és Tiszlavicz Mária) NYUSZI Csoport, 2023. 

„Az emberek sokszor azt sem hiszik el, amit szabad szemmel látnak. Gondolj a legendákra! Szárnyas ló, sárkányok, óriások, szirének…”

A NYUSZI-Csoport szerzői gárdája mindig valami különlegeset alkot. A legutóbbi sci-fi antológia után a felkért írók most a sokszor rejtélyes mítoszok nyomába eredtek és a sorozathoz hűen ismét egy rendkívüli novelláskötetet hoztak össze.

A mostani írások különlegessége az, hogy mindegyik történet az adott író által kreált személyes bevezetővel és egy illusztrációval indul, és ezután kezdődik az elbeszélés. A kötetben 15 író 17 írása kapott helyet, egy részük a múltban, de van, ami a mi korunkba ágyazódva játszódik.

Elsőként egy Irakban harcoló katona bőrébe bújhatunk, aki az ellenség elől menekülve félig skorpióvá változik és szuperképességekre tesz szert. Találkozunk táltos harcosokkal, akik szinte már undorodnak a harctól. Bepillantunk Arthur király udvarába, ahol a kerekasztal lovagjai között akad egy bátor lovag, aki rendkívül durva megpróbáltatásokat kénytelen kiállni, csak hogy címéhez hű maradhasson. Átélhetünk egy korszakokon átívelő szerelmet, amiben ugyan a Főnix lángjaként ég a szenvedély, de a két fél nem lehet sohasem egymásé. Kalandozhatunk az őserdőben, miközben az állatvédő indián nő a primitív amerikaiakat kalauzolja, akik legszívesebben minden itt élő állatot levadásznának. Képet kaphatunk a boszorkány-szerelemről. Koncertezhetünk szirénekkel, akiknek a legnagyobb rajongói szintén mitikus teremtmények. Beleképzelhetjük magunkat, milyen a Pokol kapusának lenni úgy, hogy a testeden még hárman osztoztok, és amúgy sem láttok semmit, mert rettentő sötét van. Láthatjuk, milyen mikor egy azték mitikus lény napjaink társadalmában próbál elvegyülni és azt is, ahogy egy különleges étel hozzávalóihoz milyen körülményes hozzájutni, ha éppen gyereknemzést akarunk előidézni. Világok keverednek össze, amikor egy űrhajós az ókori Krétán köt ki, majd szerepet kapnak a sámánok is. Megismerkedhetünk a Bokoremberrel, és egy különleges szerelemmel, ami egy hölgy és egy druida múmiája által lobbant fel. Egy tudományos kutató felfedezi az eddig rejtve létező pálcikaembereket. Utolsó előttinek elbarangolunk Japánba, ahol egy lányt akarnak férjhez adni, de az ő szerelme szó szerint teljesen más és végül egy viking szerelmi kalandjait is figyelemmel kísérhetjük, akik még a második világháború egyik eseményébe is belecsöppennek, nagyot ugorva az időben.

Novelláskötet esetében nem minden történet válhat kedvencünkké, de a legtöbb egyből megfogja az olvasót az aktuális szerző stílusának köszönhetően.  Egyes történetekben olyan szinten jelen van a humorfaktor, hogy kevésbé ajánlatos tömegközlekedésen utazva olvasni. Némely írások megmutatják az ember gonoszabbik oldalát, és a lélek mélyére hatolnak. Külön ki kell emelnem az utolsó novellát, mert a szerző külön viking név- és kifejezést szótárral vezeti be a művét. Humoros és filozofikus gondolatok követik egymást, számomra a következő idézetek voltak a kedvencek:

„– Most szerelmi varázslatot próbálsz rajtam végrehajtani? – fogta meg a kezét Adam, de nem vette el a mellkasáról, inkább csak megcirógatta. – Eddig nem igazán hatottak rám a varázslataid.
– Még a feltételezés is sértő! – húzta volna el Aoife a kezét, de Adam nem engedte. – Különben sem lehet az akaratot megváltoztatni. A szerelem pedig ide tartozik. Vonzalmat elő lehet idézni, de mélyebb érzést már nem.”

„Miközben remegő lábbal arra koncentrált, hogy ne zuhanjon a szakadékba, olyan lassan mozgott, billegett és vonaglott, hogy megfontoltságát egy szabadnapos lajhár is megirigyelte volna.”

A 15 író egy újabb érdekfeszítő antológiát alkotott, amely minden olyan olvasó számára ajánlott, akik szeretik a mítoszokat vagy egy érdekes gyűjteményt kívánnak a kezükbe venni!

A gyűjtemény 2024. márciusi közös olvasásunk volt a BrigEri blog Brigijével, az ő véleményét a következő linken találhatjátok: https://brigeri.blog.hu/2024/03/12/mitoszok_kodeben_brigi

 

Sásdi Tamás