Colleen McCullough: Keserédes. Európa Könyvkiadó, 2020. 

Az ausztráliai Corundában él Thomas Latimer anglikán tiszteletes négy lánya, a két ikerpár: Edda és Grace, valamint Rika és Kitty. A lányok nagyon sokáig burokban élnek a szülői házban, mígnem felveszik őket egy újfajta ápolónői képzésre a város kórházában. A képzés nehéznek tűnik, de Edda, aki a lányok között a hangadó, a következőt mondja a képzés kezdetén a testvéreinek:

„Sose feledjétek, hogy Latimer lányok vagyunk. Ami ma felzaklat minket, holnapra már meg se kottyan. Ne hagyjuk, hogy felülkerekedjenek! Csak semmi könny, semmi mélakór!”

A lányok helytállnak a képzés során, bár Grace időközben szerelembe esik és férjhez megy egy jól menő utazó ügynökhöz, így nem folytathatja a képzést. A másik három lány elvégzi, és a kórház alkalmazottja lesz, ahova nemsokára egy új és érdekes főigazgató kerül. Minden szép és jó lenne, azonban a New Yorkból induló világgazdasági válság ide is beteszi a lábát…

Colleen McCullough történelmi regénye egy érdekes korszakba, az első világháború utáni Ausztráliába kalauzol minket, ahol még furcsa volt, hogy a nők munkát vállalnak, és nagyon is számított, hogy a fiatal, hajadon nő ártatlanul megy-e férjhez. A regény lényegében a fokozatosan függetlenné váló nők története, amely négy testvér példáján keresztül négy különböző utat mutat be. Van, aki érdekházasságot köt, ezáltal orvosi karriert építhet, van, aki csak barátkozik a férfiakkal, van, aki megtalálja a boldogságot, de a gazdasági válság ezt teljesen felborítja, és végül van, akit megtalál a szerelem, de nem éppen úgy, ahogy az a nagy könyvben áll.

A négy különböző sors mellett a szerző nagyon jól felvázolja a háttérben az adott kort. A lányok tevékenysége révén végigkísérhetjük az korabeli orvostudomány fejlődését, sokszor olyan érzésünk van a kötet olvasása közben, mintha a korabeli Grace Klinika egyik epizódja peregne a szemünk előtt, csak ápolónőkkel a főszerepben, és itt Meredith Grey helyett Edda Latimer a főszereplő.  A lányok megtapasztalják a gyógyítás jó és rossz oldalát egyaránt.  Az orvostörténet mellett képet kapunk arról is, milyen károkat okozott a gazdasági világválság ezen a földrészen is, erre nagyon jó példa Grace és Medve tökéletes házassága, amelyet teljesen szétzilál, hogy a férfi elveszíti a munkáját. A másik oldalon pedig ott van az új kórházigazgató, Charles, aki tökéletes példát nyújt a válságkezelésre először kórházon, majd városon belül, és még politikai ambíciókat is dédelget, azonban a feleségével, Kittyvel nem tud mit kezdeni, hiába fogja fel szabaelvűen a nők helyzetét. A kötet vége felé Charles ambícióinak köszönhetően a korabeli politikai élet is megelevenedik előttünk.

A történelmi háttér mellett a szerző olykor nagyon mély gondolatokat is adott a szereplők szájába, amely által a politikáról és az emberi kapcsolatokról fejtik ki nézeteiket. A legerősebb idézet véleményem szerint az intimitásról szól:

„Az intimitás különös dolog – magyarázta Grace a tapasztalat hangján – Sem a férfiak, sem a nők nem tudják megjósolni, hogyan fog hatni rájuk az állandó közelség. Olyasmikre gondolok, mint az intim szokások vagy a szemérmesség leküzdése… hajlandó a férj a feleség előtt pisilni? Hagyja a feleség, hogy a férj a mellbimbóját szopogassa? Szégyellnek-e levetkőzni egymás előtt? Ha a férfinak aranyere van, meg meri-e mutatni? És így tovább a végtelenségig! És ez még csak a testi része. Elfelejtetted elpakolni a vérfoltos törülköződet? Na és a politika, hm? Vallás? Az ital túlzott szeretete? A legtöbb férfi gyűlöli, ha a felesége rendreutasítja a cimborák előtt. A közelség zűrös dolog. És néha az egyik felet kiábrándítja. A kívülállók nem is sejthetik, miért.”

A kötet szövege rendkívül olvasmányos, a mély gondolatok mellett olykor az ironikus humort sem nélkülözi. A terjedelem senkit se riasszon vissza, mert a történet garantáltan beszippantja az olvasót, és könnyen megkedvelhetjük a négy lány karakterét. Bátran ajánlható annak, aki egy igényes történelmi regényt szeretne olvasni a 20. század első feléből!

 

A könyv a 2023. áprilisi közös olvasásunk volt Ediverzummal, az ő értékelését a következő oldalon olvashatjátok:  https://szemrevalo.wordpress.com/2023/04/27/colleen-mccullough-keseredes-europa/

 

Sásdi Tamás